Integration med svenska och bebisar

Uppdaterad
Publicerad

Bebisar som får träffas tillsammans med sina föräldrar ska göra samhället mer öppet och skapa möten mellan olika kulturer, det är en idén med ett projekt som startade på Hälsinglands museum i Hudiksvall på måndagen och som ska pågå varje vecka under våren. Tanken är också att det ska hjälpa nyanlända människor att lära sig det svenska språket.

Länge har Helena Persson Ovcina saknat en föräldragrupp som inte är kopplat till religion, som exempelvis kyrkans barngrupper. Nu startar hon tillsammans med Hälsinglands museum en mötesplats kallad ”Svenska med baby”, som är ett nationellt koncept.

– Ett av syftena är att man ska skapa en mötesplats där alla kan träffas, oavsett vilken stadsdel man bor i, vilken religion eller modersmål man har. Det är mycket enklare att träffas om man har en bebis, man har något att prata kring och det öppnar upp. Man vågar mer, tror jag, säger Helena Persson Ovcina, cirkelledare.

”Svårt att komma in i samhället”

Vid första mötet kom ett tiotal bebisar tillsammans med föräldrar. Asha Fagerström är född i Tanzania och kom till Sverige när hon var 14 år gammal. I 20 år har hon mestadels bott i Stockholm men på senare år i Hudiksvall. Hon kom till måndagens möte med sina två barn.

– Jag som har bott här länge och upplever att jag kan bra svenska, är utbildad och känner lite folk kan ändå uppleva att det är svårt att komma in i samhället. Då får man tänka hur det är med de nyanlända. Det här kan vara bra om de får veta att det finns möjlighet att komma hit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.