”Kärleken är fri” ska få unga att göra upp med hedersförtryck

Uppdaterad
Publicerad

I veckan spelas teaterföreställningen ”Kärleken är fri” på folkteatern i Gävle.

– Det blir ofta på liv och död. Det är väldigt många ungdomar som kommer och pratar efteråt vänder sig till de stödforum som man får tillgång till efter att ha sett föreställningen, säger  Michael Cocke, regissör. 

Syftet med föreställningen är att förebygga hedersrelaterat våld och förtryck ur olika perspektiv.

– Det är otroligt många ungdomar som inte får välja vem de ska leva med, som inte kan leva sitt liv och som inte kan bestämma vilka de ska umgås med. Det är en väldigt stor grupp av svenska ungdomar som inte har självklara mänskliga rättigheter, säger Michael Cocke, regissör. 

Egna erfarenheter

Det är sju författare som utifrån sina egna erfarenheter och med hjälp av ungdomar arbetat fram scener som berör kärlek i skuggan av hederskultur och intolerans mot hbtq-personer.

Målgruppen är ungdomar i högstadiet och gymnasiet. Det är där möjligheterna till förändring är som störst enligt teaterensemblen. Skådespelerskan Susan Taslimi tycker att alla har ett ansvar.

– Jag tycker att man på något sätt måste ta sitt liv i egna händer. Man måste tänka själv, ifrågasätta makten och inte bara acceptera, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.