Även maten som serverades på Medarbetardagarna upphandlades inte. Foto: Arkivbild/ Beth J. Harpaz TT

Mat för två miljoner upphandlades inte

Uppdaterad
Publicerad

Som SVT Nyheter Gävleborg har avslöjat så har Region Gävleborg köpt in varor och tjänster för mångmiljonbelopp utan att göra de upphandlingar som de enligt lagen är skyldiga till. Nu visar det sig att även maten till de anställda inte heller upphandlades.

SVT Nyheter Gävleborg berättar i dag att merparten av inköpen som gjordes i samband med Medarbetardagarna 2014 inte upphandlades. Det gäller inköp av utrustning, iordningställande av lokalen vid Flygstaden och om ljus- och ljudanläggningar. Men en av de upphandlingar man också skulle ha gjort rör maten som köptes in till Medarbetardagarna för de anställda på regionen.

Mat för två miljoner upphandlades inte

För drygt två miljoner köptes det in mat till alla besökare. Tre lokala företag fick möjlighet att komma med anbud enligt förvaltningschefen Kenth Larsson på Region Gävleborg.

SVT granskar Region Gävleborg

– Vi gjorde det utifrån samma perspektiv. Det här var ett väldigt stort evenemang och vi måste ta leverantörer som har möjlighet att leverera och visat att man har den kunskapen att leverera mycket mat under otroligt kort tid. Därför ställde vi frågan till de vi kände till och haft ett etablerat samarbete med den typen av arrangemang. Där var det bara en som tackade ja.

Var det samma där, att man ville ha en lokal leverantör?

– Självklart ville vi även här gynna de lokala leverantörerna, ja.

Konkurrensverket: ”Skulle ha upphandlats”

Malin de Jounge på Konkurrensverket anser att det också skulle ha annonserats ut och upphandlats.

– Det är marginellt bättre i och för sig att erbjuda flera att få chans att lämna anbud, men är det så att det här kontraktet skulle ha upphandlats, då är det inte tillräckligt utan då måste man annonsera på en nationell nivå om det är så att kontraktet övergår 500.000-kronorsgränsen. Om det inte finns några andra undantag. Så att göra någon egen hemmasnickrad variant av en konkurrensutsättning är inte tillräcklig i lagens mening, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Region Gävleborg

Mer i ämnet