Mjölkbonden Robert Hedlund ser en ljusare framtid tack vare höjd ersättning på mjölken. Foto: SVT

Mjölkbonden Robert ser ljusare på framtiden

Publicerad

Det går bättre för Gävleborgs mjölkbönder efter några svåra år. Mjölkpriserna stiger, men det finns många och djupa hål att stoppa pengarna i.

Mjölkbonden Robert Hedlund har 120 kor men när vi träffar honom på jobbet idag ser vi inte röken av några kor, idag ägnar han nämligen sin arbetsdag åt att sanda och ploga i ett bostadsområde för Sandvikens kommuns räkning.

– Vi behöver få in lite extrainkomster för att klara oss.

Ser ljusare på framtiden

Men trots detta så ser Robert Hedlund nu positivt på en framtiden som mjölkbonde, på ett halvår har Arla höjt ersättningen per kilo mjölk med 80 öre, vilket totalt betyder upp mot 70.000 kronor extra i månaden för lantbruket.

– Det har varit jäkligt kärvt de senaste två åren och vi har fått jobba mycket för att få det gå ihop, men nu har det ljusnat lite i alla fall, säger Robert Hedlund.

Arlas prishöjning, är det räddningen?

– Ja, till stor del i alla fall. Många hade behövt den tidigare, men det är positivt för min del att den kom nu.

– Det är ett stort investeringsbehov på gårdarna i länet, säger Maria Jonsson, ordförande LRF Gävleborg.

– När man får ett så lågt mjölkpris som det har varit så är det ingen som vågar investera. Vi behöver hålla en högre nivå på mjölkpriset för att våga bygga och investera.

Satsning innan prisras

Robert Hedlund nästan dubblerade sin djurbesättning och byggde ut strax före mjölkpriset rasade.

– Det var kanske lite dålig planering men det kanske är bra också för utan den satsningen hade vi kanske lagt ner mjölkproduktionen.

För att man inte backar hur som helst ur en sådan satsning?

– Nej, det är inte att bara slå igen på en vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.