När skid-SM kom till Söderhamn 1951

Uppdaterad
Publicerad

Snart stundar SM-veckan i Söderhamn, men det är inte första gången staden står värd för svenska mästerskapen i skidor. I arkivet har vi hittat unika, rörliga bilder på tävlingarna från 1951.

I flera år hade Söderhamns IF kämpat för att få anordna SM i skidor när det till slut blev verklighet år 1951. Se inslaget ovan, med bilder från invigningen, publikrekordet och ”Mora-Nisses” framgångar och motgångar.

”Det var drag i stan då”

Arne Ström, före detta backhoppare på elitnivå, var 19-år gammal 1951 och arbetade med inkvarteringen under SM-tävlingarna. Han såg till att tävlande och besökare hittade till sina boenden, därmed såg han själv inte mycket av loppen som pågick på och omkring flygflottiljen, men han minns hur hela Söderhamn levde upp.

SM-veckan i Söderhamn

– Ja, fattas bara! En mängd folk som man inte kände igen och affärerna hade dukat upp så det var lite drag i stan då. Jag tyckte att det var toppen, man fick träffa människor från hela Sverige, säger Arne Ström.

Fakta SM-veckan

Den 30 januari–5 februari blir Söderhamn Sveriges absoluta idrottscentrum när svenska mästerskap i runt 20 idrotter avgörs.

Deltagande idrotter:

Bowling

Brottning

Cykeltrial

Danssport

Draghundsport

Frisbeesport (ultimate)

Issegling

Jujutsu

Längdskidor

Parallellslalom

Rally (sprint)

Rallycross (sprint)

Rullstolsdans

Rullstolsinnebandy

Skicross

Slalom

Softboll

Stadioncross (snöskoter)

Styrkelyft

X-trial

Källa/läs mer: SM-veckans hemsida

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SM-veckan i Söderhamn

Mer i ämnet