Kollekthåven är på väg bort från högmässan i kyrkan för att ersättas med mobilappen Swish istället. Foto: Anders Sundin/SVT

Nu kan du swisha din kollekt

Uppdaterad
Publicerad

Har du varit i högmässan i kyrkan i dag? Då kanske du märkte att det går att betala kollekten med mobiltelefonens app Swish. Ett sätt för kyrkan att slippa hantera kontanter och ett sätt för kyrkobesökaren att ge bidrag i det alltmer kontantlösa samhället.

– Ingen vill ju längre ha kontanterna, säger Peter Hallgren Stjerndorff, administrativ chef i Svenska kyrkan i Gävle. Titta i din egen plånbok, du har nästa aldrig några kontanter, men en väldig massa kort.

Traditionen att ge kollekt i kyrkan är lika gammal som kyrkan själv. Mynt och sedlar samlas in under söndagens högmässa till välgörande ändamål. Nu har ett nytt sätt att betala införts i Gävle pastorats samtliga nio kyrkor, via mobilappen Swish. Och fördelarna är många menar kyrkan.

– När du ska ge kollekt till ett ändamål som du ser som viktigt och så har du inga pengar, eller bara ett par kronor i din plånbok, säger Peter Hallgren Stjerndorff. Men har du swishmöjligheten kan du ge ett substantiell bidrag i stället. Det ger mer intäkter till viktiga saker än vad kontanthanteringen ger. Mindre arbete för oss i kyrkan, och mer pengar till de behövande.

Traditionens makt tung

I vissa kyrkor i Sverige får man in en tredjedel av sin kollekt via överföring från mobilen, men i Gävle har det gått lite trögt än.

– Jag tror att det handlar mycket om traditionen, du är van med att betala kollekt kontant i kollekthåven, säger Peter Hallgren Stjerndorff.

Kan ni se någon generationsskillnad?

– Tittar man på våra gudstjänster så är det en många äldre människor som deltar i dem, så lite grand en generationsfråga är det. För man ser på vår försäljning av fika och sådant där det är mycket barnfamiljer så är det helt naturligt att swisha. Så det kommer med tiden.

När man lägger pengar i kollekthåven så är det ju anonymt hur mycket man ger, nu kan ni faktiskt se vem som ger vad?

– Vi kan se vem som ger, men det är sekretess och vi får inte efterforska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.