Museitomten i Gävle. Foto: SVT

Nu växer det så det knakar på museitomten

Uppdaterad
Publicerad

I april i år gapade pallkragarna tomma på Länsmuseets tomt i Gävle. Men nu, tre månader senare frodas allt från zucchini till blommor i en färggrann symbios.

– För oss har det gått bättre än vi någonsin kunnat föreställa oss. Det har varit liv och rörelse runt pallkragarna i princip hela tiden, berättar Ingela Norberg kommunikatör på Länsmuseet Gävleborg.

Det var i april i år som SVT Nyheter Gävleborg berättade om Länsmuseets initiativ att starta stadsolding på museitomten.

Eftersom museet håller stängt under året tyckte personalen att tomten skulle utnyttjas och annonserade ut platser och pallkragar till odlingssugna Gävlebor.

”Vi ser fram emot en fortsättning”

Nu nästan exakt tre månader senare har de jordfyllda pallkragarna förvandlats till ett hav av blommor, örter och grönsaker. Och förutom att en och annan kanin och kålmask varit och tuggat på grödorna har odlingen klarat sig undan skadegörelse.

– Vi ser jättemycket fram emot en fortsättning eftersom det har varit så lyckat, avslutar Ingela Norberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.