Foto: TT

Ockelbo kommun har Sveriges största lönegap

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortfarande stora skillnader mellan mäns och kvinnors löner i många av landets kommuner – och största lönegapet i landet finns i Ockelbo kommun.

I Ockelbo kommun är medianlönen för kvinnor 3 788 kronor lägre än männens, det visar den nya jämställdhetsrapporten från Sverige Kommuner och Landsting, som P4 Gävleborg har tagit del av.  Det är det största lönegapet i hela Sverige när det kommer till skillnader mellan kvinnors och mäns löner. 

– Ja, det är inga roliga uppgifter. Det får vi titta på. Vi är ju en liten kommun med män som jobbar i ledande befattningar. De är äldre och har jobbat i många år, så det kan påverka lönegapet, säger Monica Wåhlström, personalchef i Ockelbo kommun till radion.

Kommunen håller just nu på med en kartläggning av lönerna för att titta och analysera löneskillnaderna, men Barbro Andersson på fackförbundet Kommunal tror att det kommer bli svårt att jämna ut skillnaderna. Bland annat för att förbundet inte vill att männen ska behöva ”stå tillbaka” för att minska gapet.

– Vi måste börja titta på det utifrån och värdera yrkena utifrån svårighet och ansvar och de här sakerna som finns i lönekartläggningarna, säger hon till P4 Gävleborg.

Lönegapet är även stort i Sandviken, Söderhamn och Ljusdal. Där är männens medianlön drygt 1 600 kronor högre än kvinnornas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.