Papegojan hittades i snöovädret i Bollnäs. Foto: SVT/Polisen

Papegoja hittad i snöovädret

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Bollnäs gjorde i dag en annorlunda upptäckt. I snöstormen hittades nämligen en grå papegoja, som nu bidar sin tid i arresten.

Papegojan, som tros vara av den afrikanska arten grå jako, hittades på Nyhedsbacken i Bollnäs. Hur den hamnat ute på vift fortfarande oklart.

– Anmälaren har fångat in fågeln och lämnat in den på polishuset i Bollnäs. Den verkar må bra, säger Patrik Hansson vid polisens ledningscentral.

Just nu är fågeln i tryggt förvar på polisstationen och polisen tar hjälp av sociala medier för att jakon ska komma till sin rätta ägare igen.

Sitter i arresten

Patrik Hansson vet inga mer detaljer om hur infångandet gått till, då stationspersonalen slutat för dagen.

– Den sitter i arresten. Alltså den är inte gripen men vakten är där och kollar till den helt enkelt, säger han.

LÄS MER: Thelma och kompisarna hittade papegojan i snön

Det är många som nu engagerar sig i den borttappade papegojan på sociala medier. Polisen får också in en hel del samtal, ännu inte från själva ägaren men från folk som gärna vill ha papegojan.

Långflygare

Det har bland annat kommit tips om en fågelägare i Dalarna som ska ha blivit av med en liknande fågel i höstas.

Enligt kommentarer på polisens facebooksida kan den här typen av papegoja flyga ganska långt. Den upphittade jakon är försedd med fotring och chipmärkning, men finns enligt Bollnäspolisen inte registrerad i det frivilliga fågelregistret.

Vet kanske du något mer om fågeln? Hör av dig till gavleborg@svt.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.