• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Linnea Berglin, Hilda Genander och Thelma Persson, kompisarna som hittade den grå papegojan i snöovädret i Bollnäs. Foto: Privat, Polisen

Thelma och kompisarna hittade papegojan i snön

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i tisdagens snöoväder hittades en papegoja på Nyhedsbacken i Bollnäs. Tre klasskompisar på väg till skolan fick syn på den frusna fågeln på marken.

Thelma Persson och klasskompisarna Linnea Berglin och Hilda Genander, 15 år, var på väg till träslöjden i snöovädret vid lunchtid på tisdagen.

– Några hundra meter från skolan såg vi en liten grå boll som stod på kanten av bilvägen, blickstilla, säger Thelma Persson.

Vid den här vägen hittade tjejerna den frusna papegojan. Foto: Privat

– Vad konstigt att den inte rör sig tänkte vi. Vi trodde det var en vanlig duva först, innan vi kom närmare. Det kom en dam förbi som sa att det där är en inomhusfågel.

Skakade av kylan

Medan en av tjejerna ringde till polisen hukade de andra två över fågeln och försökte skydda den från snöflingorna och vinden.

– Den skakade och frös väldigt mycket såg man. Fågeln försökte krypa under oss och ta skydd från kylan, säger Thelma Persson.

Hon berättar att fågeln inte alls verkade rädd för dem utan satt stilla medan de pratade med polisen.

Strax därefter kom en klasskamrats pappa förbi i bil. Han lindade in papegojan i en filt och körde den till polisen i Bollnäs, där den nu har fått ett tillfälligt hem i arresten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.