Cyklisten krockade med polisbilen på Högbovägen i Sandviken natten mot söndag. Kollissionen blev kraftig och cyklisten vårdades för allvarliga skador på Gävle sjukhus, men har nu avlidit. Foto: Roger Nilsson, Google Maps, SVT

Polis åtalas inte för dödsolycka

Uppdaterad
Publicerad

Den polis som i somras körde ihjäl en 68-årig cyklist i Sandviken kommer inte att åtalas.

Chefsåklagare Lena Kastlund, åklagare vid särskilda åklagarkammaren i Stockholm, har beslutat att lägga ned utredningen mot polisen som körde fordonet vid olyckstillfället. Utredningen gällde vårdslöshet i trafik och vållande till annans död. Båda förundersökningarna har nu lagts ned.

Olyckan skedde när en polispatrull var på väg att genskjuta tjuvar. Polisbilen körde på en huvudled och korsande trafik hade väjningsplikt, konstaterar åklagaren. Polisbilen körde inte fortare än 70 kilometer i timmen när cyklisten körde ut på huvudleden och blev påkörd.

Cyklist i krock med polisbil

Till SVT säger Lena Kastlund att det hela förstås varit en tragisk händelse för både anhöriga och föraren. Men juridiskt sett har frågeställningen inte varit komplicerad.

– För mig var det ett ganska klart beslut. Jag har verkligen försökt utreda det hela från alla håll, säger Lena Kastlund.

Beslutet togs på onsdagen. Det har dragit ut på tiden med att få klart med den tekniska undersökningen och rättsläkares yttrande. För någon vecka sedan hade åklagaren allt material inne, och har sedan gått igenom det innan beslut fattats.

– Jag ville gå igenom det i lugn och ro, eftersom det är ett uppmärksammat fall.

Åklagaren har varit noga med att tydligt motivera sitt beslut. I en skriftlig motivering på två sidor avslutar hon: ”Någon straffbar oaktsamhet kan med hänsyn till vad jag anfört ovan inte läggas föraren av polisbilen till last. Det har varit fråga om en tragisk olyckshändelse.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cyklist i krock med polisbil

Mer i ämnet