Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Om man väljer bort det förebyggande arbetet är det naturligtvis synd, men vi förhåller oss till det, säger kommunpolis Måns Jennehag. Foto: Arvid Jansson

Polisen om sparkravet: ”Naturligtvis synd”

Publicerad

Gävle kommuns fältassistenter som jobbar brottsförebyggande måste rikta om sitt arbete och bistå öppenvården, som en del i kommunens stora sparpaket.

– All form av uppsökande arbete som inte blir av är synd, säger kommunpolis Måns Jennehag.

20 unga som är placerade på HVB-hem planeras att hämtas hem. Anledningen är att socialnämnden måste spara 40 miljoner kronor under det närmaste året.

Det är fortfarande oklart vilka personer som det kommer att gälla för. Riktlinjerna är att de som bedöms kunna vårdas i hemmet ska hämtas hem från HVB-hem. Kommunen ska även motverka framtida placeringar i största möjliga mån.

Öppenvårdens uppdrag kommer därför att bli större och resurser kommer att tas från den brottsförebyggande enheten.

– Om man väljer bort det förebyggande arbetet är det naturligtvis synd, men vi förhåller oss till det, säger kommunpolis Måns Jennehag.

Hör kommunpolis Måns Jennehag om besparingarna i videon

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.