Foto: TT

Region Gävleborg HBTQ-certifieras

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska regionen sätta fokus på HBTQ-frågor inom sina verksamheter. Tanken är att certifieringen ska fungera som ett verktyg för att man bättre ska kunna bemöta och tillgodose HBTQ-personers behov, samtidigt som man ökar kunskapen om rådande samhällsnormer.

”Oavsett sexuell läggning, könsuttryck eller könsidentitet vill vi verka för att alla som på ett eller annat sätt kommer i kontakt med Region Gävleborg har samma rättigheter och möjligheter” skriver regionen i ett pressmeddelande.

De avdelningar som under 2016 kommer att hbtq-certifieras av RFSL är Kulturutveckling, Ungdomsmottagningarna samt avdelningen Folkhälsa- och hållbarhet. Vid fyra utbildningstillfällen kommer verksamheterna få kunskap och verktyg för hur de bättre kan inkludera hbtq-personers perspektiv i verksamheterna.

–Jag tycker det känns jättebra. Vi är en hel personalgrupp på tjugo personer som genomgår den här certifieringen. Det känns väldigt givande att sitta och diskutera värderingar och normer i vår verksamhet, säger Hanna Krantz, verksamhetsutvecklare på Kulturutveckling.

Babsan positiv till certifieringen

Dragshowartisten Lars-Åke Wilhelmson, känd som Babsan, tror att certifieringen kan underlätta för unga hbtq-personer.

–Jag hoppas att det här kan göra det mindre komplicerat för unga personer i den här gruppen. Om man möter folk som kan förstå ens läggning blir det lättare att berätta. Det är skoj för mig som har Gävle-anknytning att Gävle får chansen att bevisa att de inte har några fördomar, säger Lars-Åke Wilhelmsson.

Det långsiktiga målet är, enligt regionen, att de perspektiv som RFSL kommer utbilda verksamheterna i, ska bli en självklar kompetens inom varje verksamhet.

Fakta: HBTQ-certifiering

För att en verksamhet ska kunna bli hbtq-certifierad ska samtliga medarbetare utbildas och en gemensam plan för arbetet med HBTQ-frågor upprättas och följas upp.

Processen fram till att certifieringen är klar tar ungefär 6-8 månader.

Certifikatet är giltigt i tre år, därefter görs en uppföljning, en ”omcertifiering” för förnyelse av certifikatet i ytterligare tre år.

Källa: Region Gävleborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.