Parkeringen vid Gävle slott där 23-åringen rövades bort, och Mikael Hedström vid Gävleborgspolisen. Foto: SVT

Största polisutredningen någonsin i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Hela roteln för grova brott på Gävlepolisen har tagits i anspråk för att utreda kidnappningsmordet i våras, och för att klara uppgiften har man blivit tvungen att låna in personal. Men nu går det att skönja ljuset i tunneln.

Det var 4 april som en 23-årig utländsk medborgare blev indragen i en bil vid Slottstorget i Gävle. Bilen försvann från platsen i hög fart och

ett par veckor senare hittades mannen död i en bäck söder om Sundsvall.

23-åring bortrövad i Gävle
Här hittades den mörade 23-åringen. Foto: SVT

Utredningen som följde har varit ett kraftprov för Gävlepolisen, bland annat på grund av det stora antalet personer som misstänks för inblandning.

Sex personer är sedan i våras fortfarande häktade för människorov och mord.

– Det är antagligen den största utredningen vi har haft i Gävleborg någonsin, säger Mikael Hedström vid Gävleborgspolisen. Ingen jag har talat med här på polisen kan påminna sig någon större.

12.000 sidor

Förundersökningen börjar bli färdig och omfattar idag redan 12.000 sidor, och nu har man äntligen kommit till en viktig hållpunkt. I morgon fredag ska nämligen det så kallade delgivningsprotokollet tryckas upp.

Mikael Hedstöm, presstalesman Gävleborgspolisen Foto: SVT

Delgivningsprotokollet innehåller förundersökningen som den ser ut idag med alla förhör och bevisning hittills, och trycks upp för att de misstänkta ska ha möjlighet att komma med synpunkter innan förundersökningen avslutas och åklagaren beslutar om åtal. Det kan till exempel handla om ytterligare förhör som man anser bör hållas.

Fick låna förstärkningar

– Under hösten har hela roteln för grova brott i Gävle arbetat med ärendet. Vi har dessutom fått låna in personal från polisregionen och förstärkts av NOA (Nationella Operativa Avdelningen) för att hinna med, säger Mikael Hedström.

Nu har personalen från NOA fått lämna Gävle eftersom de behövs i polisregion Syd.

– Vi är tacksamma den hjälp vi fått. En så här stor förundersökning är en utmaning för ett litet polisområde som Gävleborg, säger Ola Wikberg som är gruppchef på Grova brott.

Förundersökningen beräknas vara klar i slutet av januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

23-åring bortrövad i Gävle

Mer i ämnet