Nio år dömdes den 33-årige mannen till och den 23-åriga kvinnan till åtta år och sex månader. Foto: SVT

Stränga straff för människorov

Uppdaterad
Publicerad

22-åringen tvingades under vapenhot köra från Borås till Gävle. Där låstes han in och misshandlades grovt i två dygn. I dag föll domarna: Tre döms till långa fängelsestraff för människorov, misshandel och utpressning.

Det blev långa fängelsestraff för de två personer som åklagaren anser varit drivande, en 23-årig kvinna från Borås och en 33-årig man från Gävle. 33-åringen döms till nio års fängelse och den 23-åriga kvinnan till åtta år och sex månaders fängelse. Båda döms för människorov, grov misshandel och utpressning.

En 27-årig man från Borås döms till fyra år och sex månader för inblandning i brottet.

Kidnappningen i Borås

Torterades i två dygn

De tre dömda hade, enligt åtalet, under kniv- och pistolhot kidnappat en 22-årig man i Borås. I två dygn i slutet på april i år hölls han sen inspärrad under tortyrliknande förhållanden i en lägenhet i Gävle.

Tvingades inta narkotika

Mannen bands, torterades med kallt och hett vatten, tvingades inta narkotika och handsprit. De ska ha hotat att klippa av hans fingrar och att döda honom och han tvingades ta ut 3.100 kronor ur bankomater. Efter två dygn lyckades mannen till slut fly och de tre gärningsmännen kunde gripas.

Ytterligare en person, en 44-årig Gävlebo som ska ha kallats till lägenheten för att övervaka den kidnappade mannen, frikänns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kidnappningen i Borås

Mer i ämnet