Polis på plats i Ljusne efter mordet. Foto: TT

Ytterligare en kniv påträffad

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en av de åtalade i rättegången om mordet i Ljusne under torsdagen kom med helt nya uppgifter har en kniv hittats. Den låg väl gömd och undanstoppad i anslutning till en byggnad där polisen tidigare inte har letat.

Vad det får för konsekvenser för rättegången som var inne på den tionde och sista dagen när den mordåtalade mannen plötsligt avslöjade detta kan kammaråklagare, Arek Novak, inte säga just nu.

– Nej, det kan jag inte säga. Kniven är tagen i beslag och det ska nu göras en prelimenär undersökning för att se om det finns något blod eller annat som kan påverka utgången av rättegången, säger han.

Nya förhör

Förutom den 22-åriga åtalade mannens avslöjande om kniven påstår han också att det direkt efter dådet hölls en diskussion där en kompis till honom ska ha pratat om hugg han hade gjort. Den personen har hörts av polis under fredagen, vad som framkommit där vill åklagren inte avslöja. Om uppgifterna kommer göra att rättegången får en ny vändning tror inte Arek Novak.

– Min bedömning är att rättegången inte har omkullkastats. De muntliga vittnesuppgifterna som vi har sedan tidigare är stommen i hela mitt åtal och den har inte förändrats, säger han.

Efterkonstruktion inte möjlig

Den 22-åriga mannen har under sin tid i häktet haft sådana restrektioner att han inte haft någon möjlighet att i efterhand be någon lägga dit den kniv som nu har påträffats.

– Han har inte fått prata med någon annan än andra häktade som inte har något med det här målet att göra och med samma restrektioner så det har inte varit möjligt med en efterkonstruktion, säger Arek Novak.

Kallade till tingsrätten

Vad som kommer att hända på måndag i Hudiksvalls tingsrätt kan ingen svara på just nu.

– Vi är kallade dit och då får rätten avgöra hur vi ska gå vidare, om rättegången ska avslutas eller om en ny förundersökning ska inledas, säger Arek Novak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.