Foto: SVT

180 övergångar på sju mil – hälften obevakade

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket vill bygga bort de obevakade järnvägsövergångarna på Viskadalsbanan. Men trots allvarliga olyckor kommer åtgärder dröja.

På fredagen inträffade en allvarlig olycka på en obevakad järnvägsövergång längs Viskadalsbanan norr om Veddige i Varbergs kommun. En personbil blev påkörd av ett tåg vid en av övergångarna till Viskadalens djurklinik. Två kvinnor skadades, varav en ådrog sig livshotande skador.

– Vi vill bygga bort de obevakade övergångarna, säger Mikael Olsson, planerare på Trafikverket region väst.

Viskadalsbanan

”Jättemånga på sju mil”

Längs Viskadalsbanan mellan Varberg och Borås, en sträcka på cirka sju mil, finns det 180 järnvägsövergångar, varav hälften är obevakade.

– Det är jättemånga på en sträcka på sju mil, säger Mikael Olsson.

Och trots att Trafikverket vill få bort så många obevakade övergångar som möjligt lär det dröja först till 2020 innan väsentliga säkerhetshöjande åtgärder längs banan genomförs, berättar Mikael Olsson.

Flera olyckor

Det har skett flera olyckor längs Viskadalsbanan. I september 2013 inträffade en allvarlig olycka vid den andra av de två övergångarna till Viskadalens djurklinik. Den gången skadades en ung man svårt och fick föras till sjukhus med ambulanshelikopter.

I kölvattnet av olyckan 2013 meddelade Trafikverket att myndigheten skulle satsa på att höja säkerhetsarbetet på Viskadalsbanan, enligt Borås tidning.

Men fortfarande finns det alltså 90 obevakade övergångar längs banan.

– Helst skulle skulle vi vilja åtgärda flertalet av dem, det är vår strategi, säger Mikael Olsson.

Trots att det nu skett ännu en allvarlig olycka är det oklart om det säkerhetshöjande arbetet kan skyndas på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Viskadalsbanan

Mer i ämnet