Är det en varg på filmen?

Uppdaterad
Publicerad

Jenny Janåker och hennes söner var på väg hem det hela inträffade. I höjd med Toftasjön på väg 25 utanför Halmstad såg de hur ett djur hoppade ner från en bergskulle och korsade vägen framför dem. När Jenny tittade närmare var det ingen tvekan om saken och hon sa åt en av sönerna att ta upp mobiltelefonen för att filma.

Såg de en varg? Eller var det en hund? Jenny Janåker är säker på sin sak ett dygn efter händelsen.

– Det finns inga tveksamheter. Vi var så pass nära. Det var absolut en varg, säger hon när SVT Nyheter Halland ringer upp.

Varg i Halland

Du låter säker på din sak…

– Ja, den här var högre än en hund med en annan svansföring. Man kunde se det på täckningen på ryggen och hakan.

Läs mer: Varg kan ha setts i Falkenberg

Vad tänkte du när du såg den?

– Det var med skräckblandad förtjusning. Så är det är det i dag också. Vargar är respektingivande och samtidigt vackra. Jag är både glad och rädd att ha upplevt det på så nära håll. Lite läskigt tycker jag nog att det är att det har varit varg så pass nära vårt hem. Jag kommer nog se mig om när jag går på skogspromenader framöver.

Publicerade på sociala medier

Jenny Janåker laddade upp filmklippet på sociala medier där hon fick många reaktioner. Hon är medveten om att diskussionen kring varg kan vara ett känsligt ämne.

– Det verkar finnas lika många åsikter som det finns människor. Personligen vill jag inte att de ska försvinna, men jag vill inte ha varg i området där jag bor.

Läs mer: Varg siktad i Torup

”Det är väldigt varglikt”

Jenny Janåker har visat filmen för Länsstyrelsen och enligt henne kan det vara en varg på filmen. De ska också ha noterat observationen i ett register. Hallandsposten, som också har berättat om händelsen, har visat filmen för rovdjursspårare Bengt Kristiansson.

– Det är väldigt varglikt. Både när det kommer till rörelsemönster, storlek, färg och utseende. Samtidigt finns det en hel del hundar som är väldigt varglika, säger Bengt Kristiansson till HP och fortsätter:

– Det är inte alls speciellt ovanligt med vargar i Halland, vi har ett antal individer nere varje år. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Halland

Mer i ämnet