Från rättegången i Onsalafallet. Foto: SVT Arkiv

Beslut från IVO: Inte fel att skriva ut Onsalamördaren

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg anser inte att några fel begåtts av psykiatrin i Halland. Enligt Hans Ackerot, som är tillförordnad chefläkare på psykiatrin i Halland, så har de ändå ändrat rutiner när det gäller patienter med samma symptom som mannen bakom de uppmärksammade morden på Onsala-halvön 2015.

I november i fjol avslutade psykiatrin i Halland sin internutredning angående hanteringen av fallet med gärningsmannen bakom Onsaladåden.

De kom fram till att de inte gjort några fel – och nu slår Inspektionen för vård och omsorg fast samma sak i ett nytt beslut. Trots att psykiatrin själva kom fram till att inga fel begåtts gjorde de ändå en lex-Maria anmälan eftersom de ville ha en oberoende granskning, som de nu alltså fått. Trots att inga fel ska ha begåtts så har psykiatrin ändå ändrat rutiner.

Granndådet i Onsala

– Ja, vi har tittat på vår handläggningsöverenskommelse med närsjukvården som reglerar vem av oss som ska ta vilka patienter. Där har vi sett att vi kan göra det bättre när det gäller just patienter med den typen av symptom som mannen hade: deprimerad med psykotiska inslag. Där är det bättre att vi tar dessa patienter då vi är specialiserade, säger Hans Ackerot till SVT Nyheter Halland.

Hans Ackerot, tillförordnad chefläkare för psykiatrin i Halland. Foto: SVT

Om ni hade haft denna rutinen hösten 2015, hade det kunnat förhindra det som sedan hände?

– Nej, eftersom det gått lång tid mellan det att vi skrev ut personen ifråga och det som sedan hände, säger han och lägger till att det var en fruktansvärt tragisk händelse som inte får hända igen.

Förslag om förbättringar

Internutredningen startades efter att SVT Nyheter Halland granskat fallet våren 2016. Efter rapporteringen anmälde både mordoffrets och 40-åringens anhöriga psykiatrin till Inspektionen för vård och omsorg.

Även om interutredningen inte visade att några fel begåtts så framkom alltså ändå förslag om förbättringar; bland annat ansågs det inte optimalt att hänvisa förövaren till en vårdcentral. Patienter som har depressioner med psykotiska inslag bör i stället få specialpsykiatrisk uppföljning.

Är ärendet avslutat nu för er del?

– Ja, men vi arbetar hela tiden med att förbättra vår verksamhet, den dagen man inte gör det då kan man ju sluta, säger Hans Ackerot. 

Sökte vård

Redan i augusti  2015 sökte 40-åringen vård hos psykiatrin i Varberg. Han trodde då bland annat att hans vän var hjärnan bakom en komplott mot honom och att hans villa var avlyssnad av grannarna.

Efter fyra dagar skickades han enligt förundersökningen hem och blev hänvisad till ett återbesök på vårdcentralen en månad senare. Det trots att frun som själv är läkare protesterade och menade att 40-åringen behövde specialistvård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granndådet i Onsala

Mer i ämnet