Thomas Wejstam, chefläkare i Psykiatrin Halland. Foto: SVT

Inte fel att hänvisa Onsalamördare till vårdcentralen

Uppdaterad
Publicerad

Psykiatrin i Halland är nu klar med en internutredning. Slutsatsen är att hanteringen av gärningsmannen innan granndådet i Onsala inte har några brister, men att rutiner bör ändras. Utredningen tillsattes efter att SVT Nyheter Halland granskat fallet.

– Det är väldigt tragiska händelser, så när vi fick veta att den här patienten hade vårdats hos oss så ville vi naturligtvis gå till botten med vad som hade hänt i detta fallet, säger Thomas Wejstam, chefläkare i Psykiatrin Halland.

Det var i december förra året som den nu 40-årige mannen under en psykos högg ihjäl sin barndomsvän under en middagsbjudning. Därefter skadade han två grannar allvarligt med både yxa och kniv. Vid en rättspsykiatrisk undersökning konstaterades att mannen led av en allvarlig psykisk störning och Varbergs tingsrätt dömde honom till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. En dom som hovrätten slog fast och Högsta domstolen inte valde att pröva. 

Granndådet i Onsala

Vårdades innan händelsen

Redan i augusti sökte 40-åringen vård hos psykiatrin i Varberg. Han trodde då bland annat att hans vän var hjärnan bakom en komplott mot honom och att hans villa var avlyssnad av grannarna. Efter fyra dagar skickades han enligt förundersökningen hem och blev hänvisad till ett återbesök på vårdcentralen en månad senare. Det trots att frun som själv är läkare protesterade och menade att 40-åringen behövde specialistvård.

I våras granskade SVT Nyheter Halland fallet och psykologen Lennart Lundin ifrågasatte hanteringen av 40-åringen. Efter vår rapportering anmälde både mordoffrets och 40-åringens anhöriga psykiatrin till Inspektionen för vård och omsorg och psykiatrin startade internutredningen som nu är klar.

Förbättringar föreslås

Enligt utredningen har heldygnsvården av patienten hållit hög kvalitet och utredaren har inte upptäckt några brister. Psykiatrin har heller inte brutit mot gällande rutiner när det kommer till uppföljningen av vården. Men att hänvisa till gärningsmannen till vårdcentral var enligt utredaren inte optimalt.

Utredaren menar ändå att det inte finns anledning att tro att annan hantering skulle kunna förhindra mordet. I utredningen framkommer dock att det finns förbättringar att göra och att patienter som har depressioner med psykotiska inslag hädanefter bör få en specialpsykiatrisk uppföljning.

Gör lex Maria–anmälan

Psykiatrin i Halland gör ändå en lex Maria–anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, eftersom de vill ha en oberoende granskning.

– Det vi kan göra är att minimera risken på alla sätt vi kan för att något sådant här inträffar igen, även om vi just i detta specifika fall inte har kunnat se ett orsakssamband mellan vården inom psykiatrin och de här tragiska händelserna, säger Thomas Wejstam, chefläkare i Psykiatrin Halland.

Enligt Thomas Wejstam hade 40-åringen en svår depression med psykotiska symptom.

Förutom anmälan till IVO vill Psykiatrin i Halland göra en komplettering av riktlinjerna. Det ska bli tydligt att patienter med liknande symptombild ska få specialistpsykriatisk öppenvård tills patientens tillstånd är tillräckligt stabilt.

– Vi kommer att göra en justering i riktlinjerna så att det tydligt framgår att denna patientkategori ska vårdas inom specialistpsykiatrin uppföljningsvis tills att tillståndet har stabiliserats, säger Thomas Wejstam.

Specialist kritisk

Lennart Lundin, som bland annat jobbat som utvecklings-  och forskningschef inom psykosvården på Sahlgrenska i Göteborg, är kritisk till att riktlinjerna inte innefattat det här tidigare.

– Jag tycker att det är uppseendeväckande att man faktiskt har en överenskommelse att man lämnar över patienter med psykossymtom till primårvården. Primärvården har uppenbarligen inte lyckats att uppfylla de som de ska klara av. Om inte psykospatienter vårdas inom specialistpsykiatrin, vem ska då vårdas där? Varför ska då specialistpsykiatrin finnas till, säger Lennart Lundin, specialist i klinisk psykologi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granndådet i Onsala

Mer i ämnet