Gris med inflammation i ögat. Foto: Länsstyrelsen

Centerpolitiker kritiseras för sin djurhållning

Uppdaterad
Publicerad

Kommunfullmäktiges ordförande i Laholm Roland Gottfridsson (C) hotas av vite efter att länsstyrelsens hittat stora brister i hans grisproduktion.

Magra och sjuka grisar i smutsiga stallar och törstiga digivande suggor är vad djurskyddsinspektörerna hittade när de inspekterade Roland Gottfridssons gård. Åtgärdas inte problemen hotar vite på tiotusentals kronor per vecka.

Enligt länsveterinär Madeleine Beckman är bristerna i djurhållningen mycket allvarliga. Länsstyrelsen menar att de i två år försökt få Roland Gottfridsson att göra åtgärder utan resultat. Nu kommer hans lämplighet som djurhållare att prövas. Det kan i förlängningen innebära att Roland Gottfridsson tvingas göra sig av med djuren.

Roland Gottfridssons grisar

Delar inte länsstyrelsens bild

Roland Gottfridsson säger till SVT nyheter Halland att han inte delar länsstyrelsens bild av bristerna

Vad säger du om vitesföreläggandet?

– Det är inte mycket att säga om det, säger Roland Gottfridsson till SVT nyheter Halland.

Enligt länsveterinär Madeleine Beckman drack djuren i flera minuter när de på inspektörernas inrådan fick vatten.

–  Vi har haft ont om vatten under hösten och fått in grus i vattenledningen. Men djuren är inte törstiga, säger Roland Gottfridsson.

Därefter bryts samtalet och Roland Gottfridsson har inte gått att nå för fler frågor.

Tidigare dömd

Roland Gottfridsson har lagt över skötseln av gården på ett på handelsbolag som är registrerat på släktingar, men enligt länsstyrelsen är det han som driver gården.

Länsstyrelsen har även synpunkter på fler delar i Roland Gottfridssons djurhållning. Bland annat att kvigor går tillsammans med könsmogna tjurar och att nötkreaturens utfodringsplats ligger för långt från ligghallen. Flera av hans får hittades förra året döda och enligt veterinärrapporter hade fåren svultit ihjäl.

Roland Gottfridsson tvingades lämna sina politiska uppdrag efter att han dömts i Halmstad tingsrätt för brott mot djurskyddslagen 1996. Efter en tids frånvaro kom han tillbaka till politiken och är sedan 2014 kommunfullmäktiges ordförande i Laholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Roland Gottfridssons grisar

Mer i ämnet