Roland Gottfridsson får djurförbud på obestämd tid. Foto: Länsstyrelsen/Arkiv

Djurförbud för Roland Gottfridsson (C)

Uppdaterad
Publicerad

Det är utsiktslöst att få honom att bättra sig, anser länsveterinären. Nu får kommunfullmäktiges ordförande i Laholm djurförbud och ska göra sig av med grisarna inom tolv veckor.

Det har varit en följetong i flera år. I kontroll efter kontroll har Länsstyrelsen haft synpunkter på bland annat djurens tillgång på vatten och foder och att sjuka djur inte får nödvändig behandling.

Enligt den halländska länsveterinären Madeleine Beckman är detovanligt att det går så här långt, att djurhållaren inte bättrarsig trots upprepade anmärkningar.

Roland Gottfridssons grisar

– Vi försöker så långt det ärmöjligt att undvika djurförbud när det gäller näringsidkare, vivill ju helst inte beröva folk deras levebröd. Men det här ärutsiktslöst. Han har helt enkelt inte förmågan att sköta djur ochbehandla djur som är sjuka, säger Madeleine Beckman.

Och nu beläggs centerpartisten Roland Gottfridsson, kommunfullmäktiges ordförande i Laholm, med djurförbud. Enligt beslutet får han nu inte äga eller sköta klövdjur – det vill säga grisar, nötkreatur och får. Beslutet är inte tidsbegränsat, utan gäller tills myndigheten beslutar något annat.

Time-out

Han har drivit grisgården i Ysby, utanför Laholm, i omkring 40 år. Här har funnits ett tusental grisar samt får och nötkreatur. Nu tvingas han göra sig av med alla djur inom sex veckor, med undantag för smågrisar som får växa upp i tolv veckor innan de kan flyttas bort.

SVT Nyheter Halland har tidigare skrivit om centerpolitikern Roland  Gottfridsson som fått allvarlig kritik och hot om vite efter att länsstyrelsen uppmärksammat vanvård i hans djurhållning.

Och Roland Gottfridson har sagt att inte håller med om Länsstyrelsens bild av hans djurhållning.

Centerpartiet i Laholm uppmanade honom i december i fjol att ta timeout, vilket han också gjorde. Han har sedan dess inte gjort någon comeback.

Vill ha längre tid på sig

Efter att länsstyrelsen lade fram sitt hot om djurförbud i slutet av förra året har Roland Gottfridsson själv lagt fram en handlingsplan till länsstyrelsen för hur han på frivillig basis ska avveckla hela grisproduktionen.

Enligt den planen ska de sista djuren vara borta den 1 maj.

Läs mer: Gottfridsson slutar med grisar

Men Länsstyrelsens beslut innebär nu att han måste göra sig av med djuren snabbare än så. Den snabba avvecklingstakten är också det som han nu invänder emot i ett överklagande.

Han vill få ha kvar de senast födda slaktsvinen tills de nått rätt slaktvikt på 110 kilo.

”Annars vet jag inte vad jag ska göra med de grisar som väger mellan 60 och 100 kig om sex veckor. Ska de avlivas?”.

Djuren ska skyndsamt bort

Länsveterinären Madeleine Beckman tycker att sex veckor ärtillräckligt för att Roland Gottfridsson ska hinna avveckla.

– Vidett djurförbud ska djurhållaren göra sig av med djurenskyndsamt. Men vi har också tagit hänsyn till vad som är optimaltekonomiskt och det här alternativet tycker vi är det minst dåligaför både djuren och djurhållaren. Han har ju möjlighet att säljadjuren och låta någon annan föda upp dem till rätt slaktvikt, sägerMadeleine Beckman.

Länsstyrelsen kommer nu också att lämna ärendet vidare till åklagare som ska bedöma om Roland Gottfridsson har begått något juridisk brott.

Han dömdes 1997 för brott mot djurskyddslagen då döda får och lamm hittats på gården.

Vi har utan framgång sökt Roland Gottfridsson för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Roland Gottfridssons grisar

Mer i ämnet