Foto: SVT

Centerpartiet tar avstånd från kritiserad politiker

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera historier med vanvårdade djur vill nu centerpartiet i Laholm att Roland Gottfridsson (C) avgår från sitt uppdrag som kommunfullmäktiges ordförande. Samtidigt hotas han av vite om han inte slutar vanvårda sina djur.

– Vi ser allvarligt på detta men vi ger honom chansen att ta time out under tiden han reder ut detta, säger Erling Cronqvist (C), kommunråd i Laholm.

Centerpartiet i Laholm uppmanar sin partikollega Roland Gottfridsson (C) att lämna politiken och sina förtroendeuppdrag, i alla fall tilfälligt. De vill att han slutar missköta sina djur innan han kan komma tillbaka till politiken.

– Finns det djur på gården ska han inte ha ansvar för dem. Vi ser allvarligt på detta men vi ger honom chansen att ta time out under tiden han reder ut detta, säger Erling Cronqvist (C), kommunråd i Laholm.

Roland Gottfridssons grisar

Kan inte tvinga bort

Roland Gottfridsson fick beskedet från partiet redan förra veckan, men ville få chansen att prata med sin familj innan beskedet från partiet kom. Nu har några dagar gått och partiet har inte kunnat nå honom, men han är enligt Erling Cronqvist väl medveten om partiets ståndpunkt och att de går ut med informationen under måndagsförmiddagen.

– Vi hade en lång diskussion på gruppmötet och bollade frågorna fram och tillbaka. Vi styr inte över hur han beslutar med djurhållningen eller hur han gör med sitt politiska uppdrag. Vi kan bara säga vad partiet anser, säger Erling Cronqvist.

Kan han sitta kvar mot er vilja?

– Jo. Vi har ett aktuellt ärende i den här kommunen där man försökt lyfta bort politiker mot deras vilja och det går inte. Vill en politiker inte lämna ska det väldigt väldigt mycket till för att fullmäktige ska kunna göra något åt det, säger Erling Cronqvist.

Mycket allvarliga brister

Bakgrunden är att Länsstyrelsen vid flera tillfällen påpekat brister i Roland Gottfridssons djurhållning och enligt länsveterinär Madeleine Beckman är bristerna mycket allvarliga. De har hittat ihjälsvultna får, törstiga grisar och kvigor ihop med könsmogna tjurar på gården tidigare och därför prövas hans lämplighet som djurhållare av Länsstyrelsen. Åtgärdas inte problemen på gården hotar vite på tiotusentals kronor per vecka.

Roland Gottfridsson har lagt över skötseln av gården på ett handelsbolag registrerat på släktingar, men länsstyrelsen anser att det är han som driver gården och är ansvarig för djuren.

SVT Nyheter Halland har sökt Roland Gottfridsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Roland Gottfridssons grisar

Mer i ämnet