Frias från misstänkt människohandel

Uppdaterad
Publicerad

I maj anmälde en tiggare att han genom hot och våld tvingats att tigga på Halmstads gator. Han pekade ut en man och en kvinna som sedan häktades och åtalades misstänkta för människohandel. I dag friades paret från misstankarna i Halmstad tingsrätt.

Tiggaren vinkade till sig en polisbil och kallade på hjälp. Han sa till poliserna att han var rädd för sin chef, som brukade slå honom när han inte fick ihop tillräckligt med pengar.

Par misstänktes

Misstankarna riktades mot en 30-årig man och hans 28-åriga fru, som enligt åklagaren fört över 40.000 kronor till Bulgarien de senaste veckorna.

Västnytts årskrönika 2014

– Det handlar om fattiga människor som förtrycker ännu fattigare människor. De kör ut dem till olika platser och sedan hämtar de upp dem och tar de mesta av vad de har tjänat ihop, sa vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand till Hallandsnytt i maj.

Halmstad tingsrätt meddelade dock på onsdagen att paret frias från åtalet.

Inte tillräckliga bevis

Paret har nekat till anklagelserna om människohandel. De menar att pengarna samlats in av en grupp för att delas lika. Mannen menar att han fått låna pengar till en akut situation och dessa ska han tillsammans med sin fru återbetala.

Tingsrätten konstaterar att det inte finns tillräcklig utredning som visar att de två männen, som är målsägande, rekryterats av paret för att arbeta för dem.

Tingsrätten menar att bevisningen enbart bygger målsägandens berättelser som i och för sig verkar sanningsenliga, men delvis inte är samstämmiga. Dessutom skriver tingsrätten att utredningen inte innehåller annan bevisning som stödjer målsägandes uppgifter.

Två fällande domar

Endast två gånger har ett åtal om människohandel kopplat till tiggeri lett till fällande domar. Det handlar om ett fall från juni 2009, då Svea hovrätt konstaterade att en handikappad man utnyttjats då han tvingats tigga och blivit fråntagen sina pengar. Två huvudmisstänkta döms till vardera drygt fem års fängelse och utvisning för människohandel.

Det andra fallet handlar om en man och en kvinna förmått en förståndshandikappad man att tigga och sedan tagit hans pengar. Även om de åtalade befunnit sig i en svår situation, fann Södertörns tingsrätt att de utnyttjat mannen och dömde dem i juli 2010 till två års fängelse vardera för människohandel.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västnytts årskrönika 2014

Mer i ämnet