Erkännandet påverkar inte mordutredningen

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan erkänner att hon dödat den äldre damen, men säger att hon inte hade uppsåt att göra det. Polisen fortsätter att utreda Kungsbackamordet som om hon fortfarande nekar.

– Kvinnan har erkänt de faktiska omständigheterna, ja, men förnekar att hon har haft ett uppsåt att döda, säger Cecilia Bergsten, polisens gruppchef för grova brottsutredningar i Halland.

Läs mer: ”Hammarkvinnan” erkänner att hon dödat kvinna

Mord i Kungsbacka

Hur påverkas utredningen av hon erkänt att hon tagit kvinnans liv?

– Egentligen inte alls. Ett erkännande kan när som helst tas tillbaka. Så vi fortsätter att jobba brett, precis som vi hade gjort om hon hade nekat, svarar Cecilia Bergsten.

Vållande till annans död

Kvinnan i 50-årsåldern är misstänkt och sitter häktad för mord på en dam i 75-årsåldern på en gård utanför Kungsbacka.

Men om hon och försvarsadvokaten kan bevisa att det inte ha skett avsiktligt – att hon saknat uppsåt – kan hon i en framtida rättegång istället dömas för vållande till annans död och få ett lindrigare straff.

Ett tredje alternativ är dråp, som också bedöms lindrigare än mord, och där gärningspersonen inte i förväg ska ha planerat att döda, utan att det är något som skett i ett hastigt mod.

Inget åtal innan påsk

Det har sedan hon greps hållits flera förhör med kvinnan och även med personer i hennes omgivning samt personer som kan ha iakttagit saker i närheten av brottsplatsen.

Men polisen väntar fortfarande på flera svar från den kriminaltekniska undersökningen.

Hur väl stämmer det som ni hittills känner till om tillvägagångssättet överens med det som kvinnan nu erkänt?

– Det hon har berättat syns stämma väl överens. Men det är egentligen lite för tidigt att dra några slutsatser, säger Cecilia Bergsten.

Bergsten bedömer att det kommer dröja till efter påsk innan utredningen kan vara färdig att gå vidare till åtal och rättegång.

Mordet misstänks ha inträffat söndagen den 29 januari, men damen påträffades död på sin gård utanför Kungsbacka först två dagar senare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord i Kungsbacka

Mer i ämnet