Färre sexaktiviteter vid Mellbystrand Foto: SVT

Färre sexaktiviteter i Mellbystrand

Uppdaterad
Publicerad

Efter sexuella ofredanden och öppna sexscener riskerade årets badsäsong på nakenbadet i Mellbystrand att bli den sista. Men nu ser framtiden ljusare ut för den omdiskuterade naturiststranden.

Efter polisanmälningar om sexuella ofredanden och flera år av klagomål på offentliga sexscener i sanddynerna hotade kommunrådet i Laholm att flytta nakenbadet eller till och med stänga det.

Men när höstvindarna nu sveper in från Laholmsbukten är hoten som bortblåsta.

– Vi hade ett möte där vi gick och tittade på stranden och konstaterade att om vi bara flyttade skylten en liten bit, omkring 50 meter, så trodde vi att det var den rätta lösningen. Det testade vi i sommar och det har fallit väl ut, säger Laholms kommunråd Elisabet Babic (M).

Hon har inte hört några klagomål om sexuella aktiviteter i sommar och det tror hon kan bero på att kommunen varit tydligare med att det är ett nakenbad och ingenting annat.

Inge Gullander, ordförande  i Naturistföreningen Gränsbygden, var en av dem som var med på mötet med kommunen. Han bekräftar bilden som kommunrådet ger, att klagomålen har minskat markant i sommar.

– Om det var tio galenskaper i fjol somras, har det i år kanske bara vara ett par stycken som jag har hört från våra medlemmar, säger han.

Sköter sina sexlustar

Jonas Bengtsson driver ett nätverk för sexuellt frisinnade och gläds åt att nakenbadet får vara kvar.

Badplatsen är en viktig mötesplats i hans kretsar och han har en annan förklaring till att klagomålen varit få i sommar.

– Spontant upplever jag det som att väldigt få har besökt stranden. Är det lite människor är det inte samma risk att det uppstår konflikter, säger Jonas Bengtsson som är med i Nätverket Lustkammaren.

Som vi berättade i våras var hans förslag inför årets säsong att kommunen skulle dela in nakenstranden i zoner och sätta upp  skyltar om var det är tillåtet med sex. Så långt är kommunen fortfarande inte beredd att gå.

Avverkning försvårar diskret sex

Jonas Bengtsson menar att den grupp som han företräder sköter sin sexlustar snyggt och diskret i strandområdet och inte stör andra. Men det är också något som har blivit allt svårare, beklagar han sig över, och det med anledning av länsstyrelsen avverkning av bergtall i sanddynerna.

Det har gjort att populariteten för nakenbadet i Mellbystrand har börjat dala bland sexbesökarna och många söker sig nu till andra stränder, menar han.

– I den skogen fanns det massa gångar och öppna ytor där det gick att sola. För den gruppen som vill göra mer än att sola och bada har man tagit bort möjligheten, säger Jonas Bengtsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.