Föreläste om Förintelsen

Uppdaterad
Publicerad

Nazistisk propaganda spreds på PS-gymnasiet samma dag som överlevare av Förintelsen föreläste.

Han föddes i Warszawa. På måndagsförmiddagen föreläste Mietek Grocher om Förintelsen och om hur han själv överlevt nio koncentrationsläger.

Inför en fullsatt aula på Peder Skrivares gymnasieskola i Varberg berättade han om att hela hans familj dog under kriget och hur han en dag kände att han inte orkade mer.

Nazistpropaganda i Halland

Bad om att få bli skjuten

”Ni har redan gasat ihjäl min mor, min pappa är borta och mina syskon är borta. Jag ber er: skjut mig, skjut mig”, berättar han att han sagt till en soldat.

Men soldaten sköt inte. Mietek Grocher fann kraft att fortsätta leva och i dag reser han runt över hela Sverige för att föreläsa om sina hemska upplevelser.

Känslosamt för elever

För gymnasieeleven Anida Granov som besökt koncentrationslägret Auschwitz blev det känslosamt.

– Jag blev väldigt rörd. Det var först när jag fick höra honom berätta som det blev verkligt, säger hon.

Ämnet är högaktuellt på skolan. Så sent som på måndagsmorgonen spreds nazistisk propaganda då klistermärken hade satts upp. Det är sjätte gången på kort tid som aktioner liknande denna ägt rum på PS-gymnasiet. Händelserna har skolan valt att polisanmäla.

– Det är så respektlöst. Och det är anledningen till varför just vår skola behöver en sådan här föreläsning, säger Anida Granov.

”Snart finns inga vittnen kvar”

Mietek Grocher är i dag 88 år och är en av några fåtal överlevare i Sverige som ännu är i livet. Men så länge han orkar och skolorna ringer fortsätter han att resa runt och föreläsa.

– Jag känner att det är min uppgift i samhället. Snart finns inga vittnen kvar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nazistpropaganda i Halland

Mer i ämnet