Polisen valde bort föreläsning – då marscherade nynazister in

Uppdaterad
Publicerad

Polisen valde bort att bevaka den andra föreläsningen om Förintelsen i Varberg där flera nynazister marscherade in.

– Vi hade gjort en analys innan denna kvällen och vi gjorde bedömningen att det fanns ingen hotbild mot föreläsaren, säger ställföreträdande lokalpolisområdeschef på Varbergspolisen Gustav Zetterberg till SVT Nyheter Halland.

Trots att Peder Skrivares gymnasieskola utsattes för nazistpropaganda så sent som samma morgon som en föreläsning om Förintelsen hölls valde polisen i Varberg bort att finnas på plats. Polisen prioriterade istället en brand i Tvååker.

Nazistpropaganda i Halland

Rektorn kontaktade polisen

På föreläsningen klev flera nynazister in och enligt vittnen pratade de högt, räckte upp armen och försökte förstöra föreläsningen.

– Det är klart att det kändes obehagligt, säger rektorn Martin Augustsson, som också var den som kontaktade polisen.

”Borde gjort en annan bedömning”

Men trots att polisen på tisdagens föreläsning fanns på plats med sex poliser, och på måndagsförmiddagens fanns på plats med två, valde de bort att finnas på den kvällsföreläsning där allmänheten var inbjuden. Den nazistiska organisationen hade även uppmärksammat föreläsningen på sin hemsida, något som polisen visste om.

Men hur kan man se att det inte finns en hotbild här?

– Det var en avvägning vi gjorde i det här fallet, att inte ha en patrull på plats. 

Men med facit i hand, var det rätt bedömning?

– Nej, där borde vi gjort en annan bedömning, säger Gustav Zetterberg. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nazistpropaganda i Halland

Mer i ämnet