Foto: SVT

Fosterbarnen får stanna

Uppdaterad
Publicerad

De två utvisningshotade barnen i Halmstad som vi tidigare rapporterat om får nu stanna. Beskedet kom sent på onsdagskvällen.

– Jag tänkte att det här kan inte vara sant. Jag ville läsa igenom allting själv innan jag trodde på det. Jag blev så lycklig, säger Ina Ivanov, familjehemsmamma.

Det är hos henne den nu 12-åriga flickan med flera allvarliga funktionshinder bor. Både flickan och hennes lillebror är placerade i familjehem eftersom deras biologiska mamma – som har ensam vårdnad om barnen – inte anses kunna ta hand om dem. Trots det kom i vintras beskedet att syskonen skulle utvisas till Serbien tillsammans med mamman.

Fosterhemsplacerade barn ska utvisas

– Vi har haft det jättejättetufft och jättejobbigt. Men jag är så glad att det har funnits så många människor som har hjälpt oss, säger Ina Ivanov.

Nu har alltså Migrationsverket ändrat sig och skriver i sitt beslut att det vore orimligt att utvisa barnen.

– I huvudsak handlar det om att vi har tagit del av ytterligare dokumentation och information som rör de här barnens situation och hälsotillstånd, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

Migrationsverket hänvisar bland annat till att syskonen bott i Sverige i fyra år nu, att en utvisning skulle innebära att de tvingades bryta upp från sin trygga miljö och att det skulle riskera deras psykosociala utveckling.

Skolkamrater ritat teckningar

Flickans skolkamrater har varit mycket engagerade i fallet och skickat teckningar och brev till Migrationsverket för att få det att ändra sig. Bland eleverna på Slottsjordsskolan var det därför många som var extra glada idag. 

– Jag blev jätteglad och så kände jag att ”Yes! Hon fick stanna!”, säger Melike Erylmaz, som går i tvåan på Slottsjordsskolan.

De firade med att äta glass idag och Albin Svensson, som också är elev på skolan, berättade att de varit oroliga för vad som skulle hända med deras skolkamrat om hon skulle ha blivit utvisad till Serbien. Så beskedet kom som en stor lättnad.

– Vissa trodde inte på det, men sedan när vår lärare och hennes lärare kom och sa att det var bestämt så blev alla jätteglada, säger han.

Mamman får stanna tillfälligt

Barnens yngsta syster har en svensk pappa och är redan svensk medborgare. Utvisningsbeslutet för mamman har stoppats tillfällligt och hon ska tillsammans med sitt juridiska ombud nu jobba för att också få permanent uppehållstillstånd grundat på hennes relation till barnen.

– Jag tycker att helt oavsett om barnen är LVU-ade eller inte så ska inte barn splittras från sin mamma. Det har aldrig tidigare hänt och jag förutsätter att det inte kommer hända nu heller, säger Veronica Hedenmark, juridiskt ombud i frågan om uppehållstillstånd.

Men för de båda syskonen är väntan slut.

– Nu kan de absolut inte ändra det här beslutet. Det är helt säkert, förklarar Ina Ivanov för fosterdotterns skolkamrater.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fosterhemsplacerade barn ska utvisas

Mer i ämnet