Kristian Alm och Josefin Julén på tidningen Norra Halland i Kungsbacka har chansen att ta hem Guldspaden för deras granskning. Foto: SVT

Norra Halland kan vinna Guldspaden

Uppdaterad
Publicerad

Det närmar sig utdelning av 2017 års guldspadar. De delas ut till journalister som gjort betydelsefulla avslöjanden. Tidningen Norra Halland är en av de nominerade för sitt avslöjande om grova

missförhållandena på ett familjehem Kungsbacka kommun.

En av pojkarna som bodde på boendet är nu dömd för misshandel, olaga förförljelser, djurplågeri, brott mot strålskyddslagen och flera vapenbrott. Bostaden beskrevs av polisen som smutsig och stökig, med knivar hängande från gardinstången, fågelbajs på väggarna och vanvårdade djur.

Familjehemmet är nu stängt. Anledningen till stängningen ska ha varit att mannen som drev hemmet gick i pension. På Norra Halland tvekar man dock inte på betydelsen som granskningen haft för stängningen.

– Utan vår granskning hade det fortfarande varit ett familjehem. Det är jag säker på, säger Kristian Alm till SVT Nyheter Halland.

Det är journalisterna Josefin Julén och Kristian Alm som arbetat med granskningen och de tog emot beskedet om nomineringen till en Guldspade med stor glädje.

– Vi skrek så vaktmästaren kom. Vi var rätt chockade, säger Josefin Julén.

Tog emot tips

Redaktionen fick ett tips om att Nationella bombgruppen var på plats på ett familjehem i Kungsbacka kommun, där det bodde ett antal unga pojkar.

Josefin åkte dit direkt och även om hon kom dit efter att bombgruppen hade lämnat platsen blev det startskottet på snart 18 månaders arbete.

– Det klart att det var spektakulärt, det händer inte ofta att bombgruppen kommer till kommunen, säger Julén.

Arbetet pågick under lång tid och bestod av en en stor mängd offentliga handlingar att gå igenom. Och och en lång rad intervjuer. Det blev tydligt att Josefin behövde ta hjälp av en kollega på grund av det stora materialet. Då kom Kristian in i bilden och de båda har jobbat tätt tillsammans.

Inget hände

Trots att polisen gjorde orosanmälan redan 2010 och att Josefin och Kristian skrev om den misär som rådde på boendet redan i maj 2016 reagerade inte kommunerna och pojkarna bodde kvar.

– Det var en frustration som jag bar med mig. Inget händer och vi visste hur det såg ut där, det är barn som behöver extra vård och omsorg, kommunerna betalar oerhörda mängder pengar och pojkarna blir misshandlade av en boende som dessutom håller på med explosiva ämnen, säger Josefin Julén.

– Det kändes tröstlöst.

Läs också: Misär vid familjehem i Kungsbacka

Belönas med prestigefylld nominering

Hur kändes det när ni fick veta att hemmet skulle stänga?

Skönt. Det kändes som att arbetet vi gjort hade gjort skillnad. Och man hade ju tänkt så mycket på barnen, det var för deras skulle vi fortsatte när det kändes som att vi hade kört fast.

Hur gärna vill ni vinna en guldspade?

– Det klart att vi vill vinna men nomineringen är en seger i sig, säger Josefin Julén.

TV: Se hela inslaget här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.