Foto: SVT

Halland femte bäst på vindkraft

Publicerad

Om vindkraften skulle ställas i relation till länens yta skulle Halland hamna på första plats. Nu blir det en femte plats i Svensk Vindenergis rankning av Sveriges 21 län.

Halland har drygt 250 vindkraftverk som sammanlagt har en effekt på 410 megawatt. Med detta placerade sig Halland på femte plats i Svensk Vindenergis rakning.

– Utbyggnaden av vindkraft bidrar till att stärka ekonomi, skapa arbete och utveckling i Halland. Mest vindkraft i länet (installerad effekt) har Laholm, näst mest har Falkenberg. Vindkraften pressar elpriset för svenska konsumenter samtidigt som elexporten leder till minskade klimatutsläpp i våra grannländer, säger Charlotte Unger, vd för Svensk Vindenergi i ett pressmeddelande.

motvind för vindkraften

Mest vindkraft i Västra Götaland

Listan baseras på installerad effekt vindkraft vid halvårsskiftet. Om vindkraften skulle ställas i relation till länets totala yta, inklusive sjö och hav skulle Halland hamna på första plats.

Västra Götaland är det län som har mest vindkraft med 798 megawatt vid halvårsskiftet. Den största ökningen hade Västernorrlands län som fick 67 nya vindkraftverk under första halvåret och därmed nästan tredubblande sin installerade effekt till 342 megawatt.

Sammanlagt fanns det knappt 3100 vindkraftverk i Sverige vid halvårsskiftet. 110 av landets 290 kommunen saknar vindkraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

motvind för vindkraften

Mer i ämnet