Vindkraftverken ska plockas ner. Foto: SVT

Sveriges första vindkraftpark säljs utomlands

Uppdaterad
Publicerad

I Bäckagård i Tvååker kommer sju vindkraftverk att plockas ned och säljas utomlands. På platsen finns istället planer för att bygga nya mer effektiva verk.

På grund av låga elpriser tycker Varberg Energi AB att det inte är lönsamt att renovera vindkraftverken i parken, skriver Hallands Nyheter.

Verken som utgör Sveriges äldsta vindkraftpark ska därför säljas i stället och köparna finns i Tyskland. Den tyska köparen ska i sin tur sälja verken vidare till Italien där småskalig vindkraft fortfarande har en marknad.

motvind för vindkraften

Läs också: Vattenfall satsar på vindkraft i Halland

På platsen där vindkraftparken står i dag finns planer på att bygga två nya, mer effektiva, vindkraftverk. De två nya skulle enligt beräkningarna producera 11 GWh, jämfört med de 3 GWh som de sju gamla verken producerar i dag.

För att få bygga de nya vindkraftverken krävs dock bygglov och att en dialog förs med grannar och markägare. Dessutom måste fågellivet i området dokumenteras.

De nya vindkraftverken kan finnas på plats under första halvan av 2017 enligt de beräkningar som Varbergs Energi har gjort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

motvind för vindkraften

Mer i ämnet