Foto: TT

Inte ovanligt att söka vård utomlands

Uppdaterad
Publicerad

Sandra Frostason i Varberg är inte ensam om att söka vård utomlands. Men det innebär ofta komplicerade utredningar av Försäkringskassan innan patienten får svar på om den får ersättning eller inte.

Småbarnsmamman Sandra Frostason, 33, från Varberg kämpar mot sin svåra cancersjukdom. Endast dyra operationer utomlands som beräknas kosta omkring två miljoner kronor kan rädda hennes liv.

Läs också: ”Jag vill ju leva”

Hon har tillsammans med sin man Ragnar Frostason själv letat upp kirurgerna i Frankrike respektive Tyskland och inlett processerna i hopp om att kunna operera bort den spridda cancern, men de har ingen aning om Försäkringskassan kommer ersätta kostnaderna eller inte.

– Vi är inte ensamma om detta. I väntrummen utomlands har vi stött på flera svenskar, berättar Sandra Frostason och det är en bild som bekräftas av Försäkringskassan.

Omfattande utredningar

– Det är inte så ovanligt att man söker sig utomlands, säger Johanna Isaksson Norlén som arbetar på Försäkringskassans rättsavdelning.

För att kunna få svar på om man har rätt till ersättning för vård utomlands krävs oftast omfattande utredningar. De flesta som går igenom den process som Sandra Frostason och hennes familj nu går igenom vill ha ett förhandsbesked för att veta hur mycket pengar de kan få tillbaka av Försäkringskassan.

Långa handläggningstider

Men innan de kan få ett sådant besked ska Försäkringskassans egna rådgivare undersöka om vårdmetoden är identisk eller i flera avseenden överensstämmer med svensk behandling eller om den stämmer överens med vetenskap och beprövad erfarenhet ur ett internationellt perspektiv.

– Det är svårt att säga hur lång tid det tar. Just nu har vi ganska långa handläggningstider, tyvärr. Det är från fall till fall hur mycket man behöver utreda. Sedan har man ju rätt att söka ersättning i efterhand, men då vet man ju inte om man får det eller inte, säger Johanna Isaksson Norlén.

Som SVT Nyheter Halland berättat sätter Sandra Frostason, hennes familj och vänner nu stort hopp till den insamling som pågår i sociala medier under rubriken ”Hjälp vår vän Sandra”. De har bedömt att Sandra inte har tiden det tar att vänta på svar från Försäkringskassan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.