Jennie Olsson samlar tillsammans med flera andra av Sandras närstående in pengar för Sandras operation. Foto: SVT

Vännerna samlar in pengar för Sandras liv

Uppdaterad
Publicerad

Operationerna som kan rädda 33-åriga småbarnsmamman Sandra Frostasons liv kostar omkring två miljoner kronor. Det har fått hennes vänner att agera och med hjälp av sociala medier och okända välgörare samlas pengar nu in i en rasande takt. Och hoppet lever.

Sandra Frostason, 33, bor i Varberg med sin 15 månader gamla son Theo och sin man Ragnar. I juli förra sommaren fick den då nyblivna småbarnsmamman beskedet att hon hade tjocktarmscancer och att sjukdomen spridit sig till lever och lungor.

Läs också: ”Jag vill ju leva”

För att försöka bli fri från cancern har hon känt sig tvungen att söka sig till framstående kirurger utomlands, då svensk sjukvård inte säger sig kunna operera henne. Men operationerna beräknas kosta omkring två miljoner kronor och det är inte säkert att Försäkringskassan kan ersätta de kostnaderna.

– Hon har så mycket cancer i kroppen. Och när man följer detta som vän eller anhörig så känner man sig så maktlös. Men här fick vi en chans att hjälpa till, berättar vännen Jennie Olsson, som tillsammans med fyra av Sandras vänner, Sandras syster och kusin, för snart två veckor sedan sjösatte insamlingen ”Hjälp vår vän Sandra” i sociala medier.

”All styrka till dig Sandra!”

Uppmaningen i sociala medier har fungerat över vännernas förväntan och redan under det första dygnet hade de samlat in över 120.000 kronor. Och nu på söndagsmorgonen, nästan två veckor senare, är summan uppe i 497.960 kronor.

– Helt fantastiskt. Man blir väldigt berörd över att det är så många som engagerar sig och att det kunde gå så här fort trodde vi inte. Det plingar i min mobil hela tiden. Många är sådana som inte ens känner Sandra, säger Jennie Olsson.

Hundratals har skickat hälsningar till Sandra Frostason, överfört pengar och spridit ordet om insamlingen vidare. En kvinna skriver ”Fuck cancer! Från en mamma till en annan mamma”. En annan skriver ”All styrka till dig Sandra! Helt underbart att se ett så fantastiskt stort engagemang från så många medmänniskor”.

Tänker på andra först

Sandra Frostason har gett sitt godkännande till allt som vännerna nu tar sig för.

– Det var absolut inte självklart för henne att ta emot hjälp på det här sättet. Hon är en tjej som står på egna ben och som tänker på alla andra före sig själv, berättar Jennie Olsson.

Just nu är Sandra Frostason sjukskriven från sitt jobb på förlossningen på Hallands sjukhus i Varberg. Hon har, under pågående cellgiftsbehandling, fått ta del av hälsningar och den framgångsrika insamlingen.

– Hon är överväldigad och hon är otroligt rörd över folks kommentarer. Det är vi alla. För när man ser vilket varmt hjärta människor har, bara det ger så mycket energi till oss. Och just det här att vi äntligen fick en chans att hjälpa Sandra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.