Sandra Frostason tillsammans med sonen Theo. Foto: SVT

Sandra kämpar för sitt liv

Uppdaterad
Publicerad

Småbarnsmamman Sandra Frostason, som drabbats av svår cancer, kan inte räddas av svensk sjukvård. Och alternativet hon nu sätter sitt hopp till, att opereras utomlands, kostar runt två miljoner kronor.

Ibland är stunden mellan himmel och helvete bara en blinkning. Endast ett halvår efter att Sandra och Ragnar Frostason fått sonen Theo fick Sandra beskedet att hon, 33 år gammal, fått tjocktarmscancer som spridit sig till lungor, lever och en lymfkörtel i anslutning till bukspottskörteln.

Men trots nästan ett år med cellgifter så blir hon inte fri från cancern. Och från svenska läkare har hon fått höra att de inte kan operera henne.

– Med hjälp av cellgifter så kan man hålla det tillbaka men man kan inte ta bort det helt. Det är därför vi har vänt oss utomlands för där finns det möjligheter att operera för att ta bort det i lungor och lever, säger Sandra Frostason när SVT Nyheter Halland träffar henne, Ragnar och sonen Theo vid Varbergs fästning.

Medicin med fransk hjälp

Familjen ser det som att de via privatklinikerna utomlands nu ger allt en chans. I Tyskland har Sandra fått bekräftat att man kan operera hennes lungor. Och just nu går hon på en medicin som en kirurg i Frankrike ordinerat för att minska spridningen i levern.

Målet är att det ska gå att operera levern men det hänger på att Sandra svarar på medicinen. Om det inte fungerar kommer familjen söka sig mot USA och Storbritannien.

– Jag är jättenöjd med den sjukvård jag fått i Sverige, de gör allt för oss. Men sen är det ju så att man blir duktiga på olika saker i olika länder och utomlands så har man ju andra metoder som man inte har i Sverige, säger Sandra Frostason.

– Man satsar mycket på privatkliniker utomlands där man specificerar sig mer på vissa organ, men de kan inte hjälpa till med de andra delarna så det blir att man får pussla ihop kunskaperna från de olika länderna för att det ska bli komplett, säger Ragnar Frostason.

Har ni fått hjälp att ta reda på allt det här?

– Vi har i stort sett gjort det själva. Man har fått googla efter duktiga kirurger i olika länder och försökt lära sig av andra som åkt utomlands, berättar Ragnar.

Inte garanterade pengar från Försäkringskassan

Men för att ha råd med framstående kirurger i Frankrike och Tyskland, så behövs runt två miljoner kronor. Samtidigt finns det ingen garanti för att Försäkringskassan ersätter kostnaderna. Dessutom måste ärendet hanteras först och det tar tid som Sandra Frostason inte har.

– Om det blir operation så kommer allt ske väldigt fort och då kan man ju inte sitta och vänta på att Försäkringskassan ska utreda mitt fall i några månader. Jag behöver ju hjälp nu, inte sedan, säger Sandra Frostason.

Det var i samband med detta som vännerna i Varberg och den närmaste familjen startade en grupp i sociala medier för att samla in pengar till Sandras operationer.

– För min del var inte det helt självklart från början. Någonstans känner man väl ändå att man vill klara sig själv och det är svårt att ta emot hjälp från andra, säger Sandra Frostason.

Vill se Theo växa upp

På söndagsmorgonen, nästan två veckor efter att insamlingen inleddes, började summan närma sig en halv miljon kronor.

– Det är väldigt fint hur människor som inte känner mig ställer upp. Men även vänner och familj runt omkring mig, säger Sandra Frostason.

– Nånstans så hoppas man ju på att bli fri från det här. Jag hoppas ju på en lång framtid. Jag vill ju leva. Jag vill ju se Theo växa upp och jag vill ju vara med Ragnar och mina vänner och min familj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.