I helgen är det dags för Wheels and wings i Falkenberg. Foto: SVT

Intensiv festivalhelg väntar i Halland

Uppdaterad
Publicerad

Det faktum att kvinnor under sommarens festivaler i hög utsträckning blivit utsatta för tafsande män och för ännu grövre övergrepp har gjort att polisen i Halland tagit upp diskussionen inför den intensiva festivalhelg som inleds i dag.

Stadsfestivalen i Laholm, Makrillfestivalen i Bua och inte minst Wheels and wings i Falkenberg väntas i helgen locka tiotusentals besökare till Halland.

Att festivalerna sker samtidigt har gjort att polisen i Halland, tillsammans med kommuner och arrangörer, förberett sig inför helgen sedan tidigt i våras.

– Vi har förstärkning från polisregionen. Det kommer folk från Göteborg och poliserna i Halland tar dessutom en hel del övertid för att vi ska kunna ha den bemanning som de här arrangemangen kräver, säger Niklas Rånge, ställföreträdande lokalpolisområdeschef i Falkenberg till SVT Nyheter Halland.

Känns det som att ni har tillräckligt med resurser nu för tre relativt stora evenemang?

– Ja, det känner jag. Jag känner mig bekväm med den resursen vi har.

Fylla och slagsmål väntar

Polisens fokus kommer främst att ligga på att förebygga fylla och slagsmål.

– Det är mycket folk på en liten yta och det konsumeras en hel del alkohol. Och som vanligt i samband med sådana här tillställningar så är det alltid de som dricker lite för mycket som är överrepresenterade både som gärningsmän och som brottsoffer. Så de personerna försöker vi ju identifiera och ta hand om så tidigt som det bara går, säger Niklas Rånge.

Svårt att förebygga tafsandet

Men under förberedelserna så har polisen också pratat en hel del om tryggheten för kvinnor på festivaler, en fråga som debatterats häftigt i sommar efter flera anmälningar om olika sexuella övergrepp.

– Det finns med i vår planering och i vår taktik inför hur vi genomför den här insatsen. Det gäller ju att förebygga även de här brotten, vilket är svårt. Det handlar om hur man jobbar med undanskymda miljöer och belysningar men också om den information som polisen har gått ut med ganska mycket under de senaste månaderna, säger Niklas Rånge.

”Absolut ingenting vi utesluter”

Han är dock noga med att poängtera att han tidigare inte sett den här typen av problem i samband med helgens halländska arrangemang.

– Så det är ingenting som vi förväntar oss men det är absolut ingenting vi utesluter heller.

Veronica Karlberg, som är ordförande i Warbergs Automobile Club som står bakom Wheels and wings, säger att de som arrangörer inte diskuterat ämnet inför årets festival.

– Jag ska inte generalisera men jag anser ju att den kvinnosyn som finns inom raggarkulturen är väldigt positiv. Sen är det ju så att det är mycket folk i omlopp (under Wheels and wings) och alla är ju inte inom raggarkulturen, säger Veronica Karlberg till SVT Nyheter Halland.

Extra trafikpoliser på plats

Inför Wheels and wings har polisen kommenderat extra trafikpoliser och bilinspektörer till Falkenberg.

– De kommer framför allt att jobba med trafikdirigering men även med att beivra trafikbrott. Arrangören har ju också egna trafikvakter som styr upp cruisingen så att den sker så smärtfritt som möjligt för övrig befolkning, säger Niklas Rånge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.