Foto: SVT

Kommunen lägger locket på om Jingblad

Uppdaterad
Publicerad

Kommunledningen har hittills mött Laholmsborna med kompakt tystnad på frågan om varför socialchefen i Laholm, Björn Jingblad, blev avstängd och sedan utköpt med omedelbar verkan. I dag fick Björn Jingblad besked, men allmänheten får inga svar på vad som har hänt.

På fredagseftermiddagen höll Laholms kommunledning en presskonferens angående avstängningen av före detta socialchefen Björn Jingblad.

Tidigare under dagen fick Jingblad förklaringen till avstängningen, men de svar som kommunen lämnade till allmänheten är diffusa. Svaren ger ingen konkret förklaring till varför Jingblad tvingades gå.

”Slitningar och bristande samsyn”

I ett dokument som delades ut på presskonferensen skriver Laholms kommun att motivet för avstängningen varit ”slitningar och bristande samsyn och förtroende kring ledningsarbetet”.

Mer specifik än så blir man inte, och man skriver också att man efter i dag inte kommer att lämna några kommentarer i media om ärendet.

Svar som inte förklarar

Så här svarar kommunen på frågor om avstängningen i dokmentet som delades ut till pressen på fredagen:

*Varför delgavs inte socialchefen information om att det ansågs finnas problem och varför upprättades i så fall inte någon handlingsplan?

Samtal har förts med Björn Jingblad.

*Med vilket motiv genomfördes avstängningen?

Arbetsgivaren gjorde bedömningen att en närvaro skulle försvåra utredningsarbetet.

*Vem fattade beslutet och på vilka grunder?

Beslutet fattades i samråd mellan den politiska ledningen och tjänstemannaledningen.

Dessa, och några ytterligare frågor, ställde Björn Jingblad själv i ett långt brev till kommunen förra veckan. Han bad om ett möte med kommunledningen för att få veta varför han blev avstängd. Han menade att hela familjen drabbats av tystnaden.

”Samtliga av oss tvingas nu dagligen att bemöta frågor från förundrade vänner och bekanta”, skrev han.

Jingblad: ”Finns ingen djupare förklaring”

Björn Jingblad säger till SVT Nyheter Halland efter presskonferensen att han fått nu svar på sina frågor.

– Det har jag fått, och det är den här dialogen som jag efterlyste, att få prata med min arbetsgivare i lugn och ro, säger han.

Är du nöjd?

– Jag är faktiskt nöjd.

Och till de kommuninvånare som söker en djupare förklaring till avstängningen än vad som getts i dag säger Björn Jingblad att någon sådan inte finns.

– Till de som tror att det finns någonting dolt – vilket jag själv började tro att det fanns – det finns det inte. Det är en förtroendekris som har uppstått och nu tycker inte jag att man ska behöva leta så mycket mer för det är det som är förklaringen, säger han.

”Inte ovanligt att göra så här”

Erling Cronqvist (C), ordförande i personalutskottet i Laholm, fick frågan om kommunens agerande mot Jingblad verkligen är försvarbart.

– Det är inte helt ovanligt att man gör så här i kommuner om man tittar runt om i Sverige. När man inte kommer överens så gör man så här, säger han.

Många Laholmsbor undrar vad det här handlar om, är det inte läge att berätta för dem?

– Det finns alltid de som undrar om allting men det är så när det gäller personalpolitik, man går inte ut och pratar om orsaken, säger Erling Cronqvist (C).

Många har undrat varför 

Efter att Jingblad blev avstängd och sedan utköpt från sitt arbete som socialchef, har många Laholmsbor ställt frågan varför. Flera har kommenterat SVT Nyheter Hallands artiklar på sociala medier. Här är några exempel:

”Varför köper man ut någon som man haft anledning att stänga av?” 

”Man säger väl aldrig upp någon utan att de vet anledningen.” 

”Alla skattebetalare i Laholm har rätt att veta vad det handlar om.” 

Kompakt tystnad 

Men både Laholmsborna och medierna har hittills mötts med en kompakt tystnad. Jakob Widström, förhandlingschef på kommunens personalkontor, sa till SVT Nyheter Halland i juni att det berodde på bristande förtroende för Björn Jingblad, men ville inte förklara varför. 

– Vår praxis är att inte uttala oss om detaljer i personalärenden, sa Jakob Widström.

Detta har hänt:

  • 11 maj blev Björn Jingblad avstängd från sin tjänst med omedelbar verkan. Han fråntogs sina arbetsnycklar och sin tjänstemobil och ombads att gå hem. Kommunledningen ville inte berätta varför han stängdes av.
  • 14 juni gjorde Björn Jingblad upp med kommunen att han skulle sluta med omedelbar verkan och för det få två årslöner. Kommunledningen sa att det berodde på att de hade bristande förtroende för honom men ville inte förklara varför.
  • 19 juli skrev Björn Jingblad ett långt brev till kommunen där han krävde att få veta att varför han blev avstängd. Han menade att kommunen hade brutit sitt avtal genom att antyda att han hade gjort sig skyldig till något som de inte ville berätta, och att det gav näring till spekulationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.