Elisabet Carlssons döpte cykelvägen till Dyngrakan och vann namnomröstningen på cykelvägen. Foto: SVT och Elisabet Carlsson

Kvinnan bakom ”Dyngrakan”

Uppdaterad
Publicerad

Det var Elisabeth Carlsson från Ugglarp som föreslog namnet ”Dyngrakan”.

Nu hoppas hon att den slingriga vägen får vara kvar.

– Spara pengarna och skänk dem till välgörande ändamål i stället, säger hon.

Falkenbergs krokiga cykelväg

”Låt det unika konstverket bestå”

Efter att SVT Nyheter Halland utlyst sin omröstning över vad den slingriga cykelvägen borde heta, nappade Elisabeth Carlsson från Ugglarp och skickade in sitt förslag.

Förslaget: ”Dyngrakan” motiverade hon så här:

”Jag passerar här ofta och känner då den härliga doften av gödsel från gårdarna kring Skrea kyrka. Hoppas att detta unika konstverk får bestå.”

Hon tänkte alltså inte på samma sätt som kanske en del andra gjort – nämligen att skoja med tanken på att den som målat linjen råkat befinna sig i ett berusat tillstånd.

– Det är ju fria associationer om vad man tänker på. Men det doftar dynga på den vägen, säger hon.

Och hon vet. Hon använder sig nämligen av vägen dagligen. Och hon hoppas att linjerna får vara kvar i sin sneda form – och att vägen nu på riktigt kallas för ”Dyngrakan”.

– Jag tycker de borde sätta upp en skylt med namnet, säger hon.

Kommunen kanske tänker att det är osäkert med sneda linjer?

– Den här vägen har funnits länge och nu har man plötsligt fått för sig att man ska göra den säkrare. Men då hade det väl varit bättre med streck på kanterna i stället så man inte cyklar i diket. Jag tycker kommunen kan spara de pengarna och skänka dem till välgörande ändamål i stället.

Kommunen låter sig inte roas

Risken att Elisabeth Carlsson kommer att bli besviken är överhängande. Catharina Rydberg Lijla, stadsbyggnadschef på Falkenbergs kommun, tänker nämligen inte låta bli att måla om linjerna.

– Den kommer att målas om, vi måste förhålla oss till de säkerhetsföreskrifter som finns.

Vad tycker du om namnet Dyngrakan då?

–  Det har jag inga synpunkter alls på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Falkenbergs krokiga cykelväg

Mer i ämnet