Till vänster Dyngrakan innan ommålningen, till höger den ommålade versionen. Foto: SVT/Lasse Carlsson

Försök att räta upp Dyngrakan misslyckades

Uppdaterad
Publicerad

Den kända cykelvägen i Falkenberg, som efter SVT Nyheter Hallands tävling fick namnet Dyngrakan, har målats om. Men mittlinjen är fortfarande vinglig. – Så här tokigt som det blivit nu, tokigare kan det inte bli. Ska de få bort det nu måste de asfaltera om hela vägen, säger Elisabeth Carlsson, som namngett sträckan.

Det var i september förra året som mittlinjen på cykelvägen mellan Heberg och Skrea målades för att göra vägen säkrare. Men det gick bokstavligt talat snett. Linjen blev välidigt krokig och stadsbyggnadskontoret bestämde att arbetet skulle göras om.

Men där stötte de på patrull. Många boende uppskattade den krokiga vägen och protesterade mot ommålningen, de skrev insändare i Hallands Nyheter och skapade en facebookgrupp kallad Dyngrakans vänner. SVT Nyheter Halland hade in inofficiell namntävling som Elisabeth Carlsson vann och det passande namnet blev Dyngrakan.

Falkenbergs krokiga cykelväg

Målades om förra veckan

Trots det drev kommunen igenom sina planer på att räta ut den krokiga linjen och det har precis blivit klart.

– Jag har varit ute och tittat på den i dag och jag tycker inte att det blivit som jag hade tänkt mig, säger Anette Lomarker, driftsingenjör på stadsbyggnadskontoret till Hallands Nyheter. 

Och det har lockat till nya skratt bland de som bor i närheten.

– När jag såg att de målat om men att den fortfarande var lika krokig kunde jag inte låta bli att stanna och ta några bilder, säger Gerd Knutsson.

Arbetet klart

– Det är ett oerhört intresse för en cykelväg, suckar Magnus Pålsson på Svensk Linjemarkering, när Hallands Nyheter frågar honom om Dyngrakan.

Han har själv inte sett resultatet av ommålningen men säger till tidningen att jobbet är klart. Men Anette Lomarker är inte övertygad.

– Jag tror att han behöver komma hit själv så vi får titta på det gemensamt, säger hon till Hallands Nyheter.

Men Elisabeth Carlsson hoppas att Dyngrakan nu ska lämnas i fred.

– Jag sa redan när jag namngav den att den borde få vara kvar, nu måste den få vara kvar. Namnet finns på allas läppar och leder till många glada skratt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Falkenbergs krokiga cykelväg

Mer i ämnet