Den omtalade cykelbanan ”Dyngrakan” blir nu upphov till en ost med en vinglig linje av aska. Foto: Anders Fall

Ost och öl i Dyngrakans spår

Uppdaterad
Publicerad

När den krokiga cykelvägen ”Dyngrakan” skulle rätas ut misslyckades kommunen fatalt. Nu hoppas de lokala handlarna att vägen ska förbli krokig – och namnet har redan gett upphov till både ost och öl.

– Jag blev mycket lättad över att cykelvägen fortfarande är slingrig, säger mejeristen Monica Bondeson.

Dyngrakan, som den vingliga cykelvägen mellan Skrea och Heberg i Falkenbergs kommun döptes till i höstas efter SVT Nyheter Hallands namntävling, har förutom all uppståndelse den väckt nu också blivit upphov till både ost och öl.

Ett litet lokalt ysteri, alldeles intill Dyngrakan, har börjat göra en ost som är inspirerad av Dyngrakan. Osten är gjord på lagrad komjölk och i mitten har den en symbolisk linje gjord med aska, vilken ska efterlikna själva Dyngrakan.

Falkenbergs krokiga cykelväg

”Blev väldigt rädd”

Men på det lilla ysteriet satte man ostarna i halsen förra veckan när man märkte att något var i görningen på cykelvägen. Dyngrakan skulle rätas ut, och män i brandgula kläder jobbade med just detta.

– Jag såg ju att där var en massa bilar förra veckan och jag blev väldigt rädd: ”Nej, ska de förstöra denna härliga turistattraktion?” Men bara någon dag efter stack jag ut med cykeln och blev mycket lättad över att cykelvägen fortfarande är slingrig, säger mejeristen Monica Bondeson.

Den skånska entreprenören hade återigen misslyckats med göra linjen rak, och den krokiga cykelvägen har alltså visat sig bli en jackpot för företagare i området.

En liten bit från ysteriet ligger mikrobryggeriet ”The pine ridge”. Här görs öl i liten skala men planerna är större. Utanför byggs en stor restaurangdel. Även här var man nervös över vad som skulle ske om Dyngrakan blev spikrak.

– Det hade inte varit så roligt. Men nu blev det som det blev, så att fortsättning följer, säger Fredric Johansson, bryggeriägare.

”Kommer att växa”

Sedan i höstas finns också en gruppen ”Dyngrakans vänner”, och där jublas det förstås nu när även ledande kommunpolitiker tagit ton för att Dyngrakan ska få förbli krokig.

– Det stannar inte här. Vi gillar organisk tillväxt, vi växer av egen kraft. Det finns många entreprenörer här i området som har hört av sig senaste veckan så det här kommer att växa. Det är ett starkt attraktionsvärde för Falkenberg och destinationsbolaget, säger Lasse Carlsson, Dyngrakans vänner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Falkenbergs krokiga cykelväg

Mer i ämnet