Maria Nilsson Broberg i Frillesås firendship.

Asylbrand troligen anlagd – manifestation planeras

Uppdaterad
Publicerad

Fynd på brandplatser tyder på att branden på asylboendet i Vallda var anlagd. Nu anordnar nätverken Frillesås friendship och Tillsammans för Kungsbacka en manifestation.

Polisen gjorde på måndagen teknisk undersökning på brandskadade gamla Furulidsskolan, det tilltänkta asylboendet, i Kungsbacka kommun.

– Vid en samlad bedömning så hittar vi tydliga tecken på att branden är anlagd, säger Cecilia Bergstén, chef för grova brottsroteln i Halland.

Branden i Furulidsskolan

Vad kan ett sådant tecken vara?

– Det är ju dels fynd vid den tekniska undersökningen men det kan också handla om information som vi fått in i utredningen.

Samlar goda krafter

I Kungsbacka väcks reaktioner mot dådet.

– Jag vill linte stå här och säga att den var anlagd, men skulle inte bli förvånad om den var det, säger Camilla Schulz.

Hon representerar Tillsammans för Kungsbacka som tillsammans med Frillesås friendship anordnar en manifestation i badhusparken på onsdag.

Maria Nilsson Broberg i Frillesås firendship menar att det nu är viktigt att Kungsbackaborna visar var de står. Om det visar sig att branden är anlagd vore det förfärligt, tycker hon.

– Nu gäller det att samla alla goda krafter och synas och höras lika mycket som de ”onda”. Alla i Kungsbacka är inte mot flyktingar och det måste vi visa nu.

Bota människors rädsla

Camilla Schulz:

– Vårt budskap är att vi vill ha ett Kungsbacka för alla människor. Kungsbacka kommun ska verka för alla människor som vill och kan flytta hit och som behöver oss.

Om det nu visar sig att den var anlagd, hur mycket hjälper en manifestation?

– Det hjälper i det stora hela för att bota mäniskors rädsla. En manifestation visar att det är en stor samling människor som tror på samma sak.

Polisen söker vittnen

Från polisen söker man efter vittnen till händelsen.

– Vi vill att allmänheten hör av sig med eventuella iakttagelser avseende personer och fordon och det gäller framförallt under lördagskvällen, säger Cecilia Bergstén, chef för grova brottsroteln i Halland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden i Furulidsskolan

Mer i ämnet