Migrationsverket: Vi vill ha dialog

Uppdaterad
Publicerad

Mamman bedöms inte klara av att ta hand om sina barn. Ändå utvisas två av barnen till Serbien tillsammans med henne. Migrationsverket efterlyser nu bättre kommunikation med socialtjänsten för att minska den förvirring som kan uppstå när myndigheter ger olika besked.

-Vi efterfrågar en bättre dialog med kommunerna för att vi ska få förståelse för varandras uppdrag så vi inte hamnar i kollision med varandra, säger Annette Bäcklund, verksamhetschef vid Migrationsverket. Det blir väldigt svårt för de enskilda att förstå vad som händer.

De romska barnen har i över tre år varit omhändertagna enligt lagen om vård av unga efter att sociala myndigeter ingripit då modern inte kan ta hand om dem. Trots det har såväl migrationsverket, som migrationsdomstolen och migrationsöverdomstolen beslutat att de två äldsta barnen ska utvisas till Serbien med sin mor. Att migrationsverkets beslut står över socialtjänstens har väckt frågor och frustration för de inblandade.

Fosterhemsplacerade barn ska utvisas

-Jag har stor förståelse för att det är svårt för den enskilde att man får så olika signaler, säger Annette Bäcklund. Migrationsverket beslutar att man inte får stanna i landet, samtidigt som kommunen har ett uppdrag att ge stöd till familjen när man brister eller behöver stöd och när barnen behöver stöd.

Men en eventuell bättre kommunikation mellan myndigheter är inget som kommer kunna ändra beslutet för de romska barnen eller för någon annan i en liknande situation. Avsikten är att skingra den förvirring och frustration som kan uppstå när myndigheter ger olika besked, inte att få ett bredare underlag innan beslutet.

-Nej det här handlar om att vi ska samarbeta i ärenden när det finns ett utvisningsbeslut så att en hemresa blir så bra som möjligt under omständigheterna, säger Annette Bäcklund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fosterhemsplacerade barn ska utvisas

Mer i ämnet