Mordbrandsrättegång återupptas

Uppdaterad
Publicerad

87-åringen som misstänks har tidigare varit för sjuk för rättegång men i november görs ett nytt försök.

Det var i maj som 87-åringens greps misstänkt för att ha tänt eld på en kvinna. Mannen har hela tiden nekat till brott men rättegången som inleddes i juli fick avbrytas eftersom mannen var tillräckligt frisk för att orka med förhandlingarna.

Men nu gör man ett nytt försök. Den 12 november börjar rättegången om. Något som mannens advokat är kritisk till.

Misstänkt mordbrand i Hylte

– Jag anser att det är livshotande för honom att behöva medverka på en rättegång. Det har man redan konstaterat en gång. Han är gammal och sjuk, säger Anders Roy.

87-åringen lider av allvarliga hjärtproblem och sviktande njurfunktion. Enligt Anders Roy har en läkare konstaterat att en rättegång skulle innebära fara för hans fysiska hälsa.

”Inte åklagarens sak”

Åklagaren Klas Lundgren bekräftar att ett nytt försök att hålla förhandlingar är i antågande, och han säger också att det inte är hans sak att ta ställning till hur den åtalade mår.

Det är tingsrätten som ytterst ska ta ställning till 87-åringens läkarintyg och huruvida han kan genomföra en rättegång eller inte.

Klas Lundgren har än så länge inte haft några tankar på att lägga ner åtalet.

– Det är inte åklagarens sak att hålla reda på folks hälsotillstånd. Om han dör lägger jag ner åtalet, säger Klas Lundgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mordbrand i Hylte

Mer i ämnet