• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En man i 90-årsåldern misstänks ha tänt eld på sin fru. Foto: SVT/Polisen

Misstänks ha tänt eld på frun – för sjuk för rättegång

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången på onsdagen mot den 87-årige man från Hylte som är misstänkt för att ha tänt eld på sin fru, ställdes in mitt i förhandlingarna. Orsaken är den åtalades fysiska hälsa.

87-åringen var med på rättegången via en videolänk från rättspsykiatriska avdelningen i Växjö. Och efter en och en halv timma påkallade hans läkare att han inte orkade mer.

Rättegången inställd tills vidare

Nu har domstolen beslutat att häva häktningen och släppa 87-åringen på fri fot.

Misstänkt mordbrand i Hylte

– Och med tanke på hans ålder är det tveksamt om rättegången kan hållas, säger kammaråklagare Klas Lundgren.

Allvarligt sjuk

Mannen lider av allvarliga hjärtproblem och sviktande njurfunktion. Läkaren berättade för rätten att han behöver palliativ vård – vård i livets slutskede. Och nu ska han lämna rättspsykiatriska avdelningen i Växjö där han suttit häktad, för att transporteras till en lämplig vårdinrättning i Halland.

– Domstolen ansåg att han led av en psykisk sjukdom, och det är mycket möjligt, men det allvarliga är hans fysiska hälsa, säger Anders Roy, den åtalades advokat.

Han tror inte heller att det kommer att bli någon rättegång.

– Så länge min klient är i så dåligt skick så går det inte. Och jag tycker att det vore en seger för humanismen, säger han.

Det var den 15 maj som räddningspersonal möttes av en svårt brännskadad äldre kvinna i en bostad i Hylte. Den 87-årige mannen greps direkt och kvinnan ska enligt förundersökningen ha berättat för ambulanspersonalen att hennes man hällt lacknafta över kudden i hennes säng och över hennes ansikte och överkropp- sedan ska han ha tänt på.

Mannen har hela tiden nekat till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mordbrand i Hylte

Mer i ämnet