Arbetet leds av Tony Ortenlöf. Foto: SVT

Nu har skräptomten i Hylte städats

Uppdaterad
Publicerad

I tjugo år har huset varit ett ärende för kommunen. Under onsdagen så städades skräptomten i Hylte för att bommas igen. Nu hoppas kommunen att det här är slutet på den långa historien.

Framför tomten i centrala Hyltebruk står två blåa containrar. En saneringsfirma är inhyrd, och de springer fram och tillbaks mellan det fallfärdiga huset och containrarna med sopsäckar och kartonger.

Det är inte första gången tomten städas, men om allt går som kommunen planerat så är det sista gången.

Skräptomter säljs till Mellanöstern

Läs också: Hela historien om skräptomten

Arbetet leds av Tony Ortenlöf som är plan- och byggchef i Hylte.

– Vi städar och säkrar fastigheten så att den inte är farlig för allmänheten.

Har städats tidigare

Det har varit ett ärende med många turer som pågått under flera år. För 20 år sedan fick kommunen in sitt första tillsynsärende på det.

– För mig som myndighetsperson så känns det bra idag. Vi kan snart avsluta vårt ärende, sedan är det en del kvar att göra efter det, men det känns bra, säger Tony Ortenlöf.

Har det varit en sanitär olägenhet?

– Ja det har det. Vi har varit här i omgångar tidigare, men nu äger vi själva huset och det krävs inga myndighetsbeslut att städa i framtiden. Vi hoppas att vi nu kan se till att inte fler sopor kommer hit.

Samhällsbyggnadsförvaltningen kommer att föreslå för kommunstyrelsen i Hylte att riva huset. Men det är ett politiskt beslut, som det kommer att fattas beslut om först efter sommaren.

Många och långa turer

Det har varit många turer utländska ägare som vållat stora problem för kommunen, men i maj i år så lyckades kommunen tillslut köpa loss tomten.

Borde inte kommunen köpt den här tomten för länge sedan?

– Jo det kan man tycka. Men det är känsligt att köpa fallfärdiga fastigheter för skattepengar. Men med facit i hand så borde vi självklart köpt det.

Städningen pågick under hela onsdagen, och kommer att fortsätta under torsdagen. Därefter bommas huset igen. Mannen som bott i huset var kvar under tiden städningen pågick. Innan huset stängs kommer myndigheterna att flytta på honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skräptomter säljs till Mellanöstern

Mer i ämnet