Foto: TT

Nu vill ministern stoppa alkoglassen

Uppdaterad
Publicerad

Nu vill folkhälsoministern stoppa den omdebatterade alkoglassen – som tillverkas i Slöinge utanför Falkenberg. Gabriel Wikström anser att glassen ”uppenbart riktar sig till barn och unga”.

Glassen innehåller fem procent alkohol och säljs i vanliga butiker. Att den inte säljs på Systembolaget beror på att det inte är en dryck, och det är också anledningen till att den inte omfattas av alkohollagen.

Dagens Nyheter skriver nu att folkhälsoministern har beslutat att tillsätta en snabbutredning för att täppa till de hål i lagen som möjliggör försäljning. Han vill se en sammanhängande lagstiftning för alkoholhaltiga preparat.

– Alkoglassen har just börjat säljas, så jag tror inte att den varit ett så stort problem, men det öppnar för en större marknad att det finns en lucka i lagen. Det här är ett försök att stämma i bäcken, säger Gabriel Wikström till Dagens Nyheter.

Vill skydda barn och unga

Han tycker att det är särskilt allvarligt att det rör sig om glass.

– Det är uppenbart att man vänder sig till barn och unga i första hand, och det är just barn och unga som vår modell starkast uttrycker att vi ska skydda med alkoholpolitiken.

Han anser inte att handelns 18-årsgräns är tillräcklig.

– Med den här typen av volymprocent ska det säljas på Systembolaget. Den svenska alkoholpolitiken måste vara sammanhängande och konsekvent. Det är också svårare att kontrollera om butikerna upprätthåller 18-årsgränsen, säger han till Dagens Nyheter.

Debatt i Halland

Lagförslagen angående glassen ska lämnas in före nästa sommar.

I somras väckte alkoglassen starka reaktioner, inte minst i Halland. Nykterhetsorganisationen IOGT-NTO startade en namninsamling. En del krögare tyckte dock att kritiken var aningen överdriven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.