Josefine Julén och Kristian Alm på scenen i Uppsala. Foto: SVT

Prestigefyllt pris till Norra Halland

Publicerad

På lördagkvällen fick journalisterna Josefine Julén och Kristian Alm ta emot en av de Guldspadar som årligen delas ut till reportrar runt om i Sverige som gjort betydelsefulla avslöjanden.

– Det här känns helt fantastiskt. Jag hoppas att vi kan sporra andra små redaktioner i landet, säger Josefine Julén.

Hon och Kristian Alm vann priset i kategorin ”Mindre dagstidning” för sitt avslöjande om grova missförhållanden på ett familjehem i Kungsbacka.

– Om någon någonsin har tvivlat på hur viktig den lokala journalistiken är, så visar det här precis hur viktig den är. Vi kommer nära, säger Joseine Julén till SVT Nyheter Halland.

Läs mer: Norra Halland kan vinna Guldspaden

Priset delades ut under lördagskvällen vid årets grävseminarie i Uppsala. Det är föreningen Grävande journalister som delar ut Guldspadarna. De andra nominerade i kategorin var Eskilstuna-kuriren och Västerbottens-kuriren.

– Det känns stort att vi som är en liten redaktion som bevakar en enda kommun får ett sådant här erkännande av hela branschen och av hela landet, säger Josefine Julén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.