Psykiatrikrisen i Varberg fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Det fortsätter att storma inom psykiatrin i Varberg. Den bilden ger nu flera personer med insyn i verksamheten. Underbemanning har lett till att patienter skrivs ut för tidigt och personal är sjukskrivna efter att ha utsatts av våld från patienter. Situationen tvingar nu ledningen till att hålla ett krismöte under måndagen. – Vi försöker lösa det här, säger förvaltningschefen.

Grunden till krisen är att en ström av sjuksköterskor har sagt upp sig. I dag är femton sjukskötersketjänster i den psykiatriska slutenvården i Varberg vakanta. Problemen har pågått under en längre tid, men nu har läget blivit allt mer akut. En anmälan till Arbetsmiljöverket har gjorts och nu väntar facket på svar.

– Det går inte att upprätthålla patientsäkerheten, säger en källa till SVT Nyheter Halland.

Psykiatrin i Varberg

Under 2015 sa 24 sköterskor upp sig, och nu under våren har fler följt efter.

– Vi försöker ju med olika sorters insatser lösa detta. Alltifrån organisatoriska till ledarskap och så vidare, säger förvaltningschefen Goran Delic.

Utsatts för patientvåld

Enligt en källa med god insyn i verksamheten är fyra sjuksköterskor sjukskrivna på grund av att de fått skador efter att de utsatts för våld från patienter. På grund av den nämnda underbemanningen ska man helt enkelt inte fått hjälp av kollegor i tid – något som gjort patientvåldet möjligt.

Flera patienter ska ha fått skrivas ut i förtid på grund av personalbristen och anhöriga är oroliga.

Men det tillbakavisar Goran Delic.

– Absolut inte. Varje sådan åtgärd föregås av en medicinsk bedömning, säger han.

Krismöte på måndag

Flera källor SVT Nyheter Halland varit i kontakt med bekräftar bilden av en psykiatri i kris.

På måndag hålls ett möte med psykiatriledningen, då den akuta situationen ska diskuteras. Hittills har man försökt lösa problemet genom att hyra in sjuksköterskor från bemanningsföretag – men så vill man inte ha det i längden.

– Det ger ju oss lite utrymme till att kunna tänka och fundera på hur vi ska förbättra vår verksamhet, avslutar förvaltningschefen Goran Delic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Psykiatrin i Varberg

Mer i ämnet