Foto: SVT

Kostnaderna skenar i psykiatrin

Uppdaterad
Publicerad

Psykiatrin i Halland blöder pengar och har hittills i år gått back med 30 miljoner kronor. Den största anledningen är kostnaden för bemanningspersonal.

– Vi måste kraftigt se över våra bemanningskostnader, säger Svein Henriksen (MP), ordförande i driftnämnden för psykiatri.

Under flera år har Region Halland haft problem att rekrytera personal till psykiatrin, men det senaste året har läget varit akut.

Förra sommaren tvingades man stänga en avdelning i Varberg på grund av personalbrist och flera fackförbund slog larm till Arbetsmiljöverket om arbetsmiljön. Personal flydde och totalt sa 24 sjuksköterskor upp sig.

Psykiatrin i Varberg

I våras ledde underbemanningen inom slutenvården i Varberg till att man drog ner på vårdplatser, att patienter skrevs ut för tidigt och personal var sjukskrivna, bland annat efter att ha utsatts för våld från patienter.

– Det bemanningsläge som var i vintras och våras gjorde att bemanningspersonal var det enda sättet att hålla avdelningar öppna, säger Svein Henriksen.

”Det är inte hållbart”

Nu ser man konsekvenserna i ekonomin. Resultatet för perioden januari till augusti landar på minus 32,5 miljoner kronor och en budgetavvikelse på minus 30,8 miljoner kronor.

Prognosen för hela 2016 är ett underskott på 45,8 miljoner kronor. Motsvarande siffra för 2015 var 28 miljoner kronor. Kostnaden för bara bemanningspersonal har ökat med 24 miljoner kronor jämfört med förra året.

– Det är inte hållbart för utvecklingen av psykiatrin eller för patienterna. Vi måste ha en kontinuitet bland personalen, säger Svein Henriksen.

På tisdagen ska driftnämnden för psykiatri diskutera situationen och förvaltningschefen Goran Delic ska lägga fram en plan för hur man ska få ekonomin i balans.

– Vi har ju bland annat fått ett lönetillägg för sjuksköterskor inom heldygnsvården som vi hoppas ska göra det lättare att rekrytera sjuksköterskor dit. Sen pågår det ett utvecklingsarbete när det gäller innehållet i psykiatrin och arbetsmiljön. Vi vill göra psykiatrin till en attraktiv arbetsplats igen, säger Svein Henriksen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Psykiatrin i Varberg

Mer i ämnet