Foto: SVT

Psykiatrin i Varberg startar utredning

Uppdaterad
Publicerad

Efter kritiken mot omhändertagandet av den mordmisstänkta 40-åringen som högg ihjäl sin bästa vän i Onsala, väljer chefsöverläkare Thomas Wejstam på psykiatrin i Varberg att starta en internutredning.

Föräldrarna till den man som mördades på Onsalahalvön, har riktat kritik mot psykiatrin i Varberg. Det skriver Hallands Nyheter. De anser att den psykiskt sjuka 40-åringen som utförde dådet borde ha fått ett bättre omhändertagande.

Ska gå igenom händelseförloppet

Nu startar Thomas Wejstam, cehefsöverläkare på psykiatrin i Varberg, en internutredning för att ta reda på om de borde ha gjort något annorlunda.

Granndådet i Onsala

– Ett team av vår personal ska gå igenom händelseförloppet för att skaffa sig en helhetsbild, säger han till Hallands Nyheter.

Medger inte om det brustit i vården

Men han poängterar att det ännu inte är klarlagt om de har brustit i vården av 40-åringen.

– Händelsen i sig behöver inte betyda att det har begåtts något fel i behandlingen, säger Thomas Wejstam till Hallands Nyheter.

Sökte psykiatrisk vår långt innan mordet

Det har tidigare konstaterats att den 40-årige mannen som ska ha huggit ihjäl sin bästa vän och skadat två grannar i Forsbäck under en psykos, sökte psykiatrisk vård långt tidigare.

Redan i augusti förra året trodde den åtalade 40-åringen att det fanns en avlyssningscentral hos grannarna och att hans bästa vän var hjärnan bakom en komplott mot honom.

40-åringen skrevs enligt förhör in på Varbergs sjukhus med diagnosen svår depression med psykos. Fyra dagar senare skrevs han ut och blev hänvisad till återbesök på vårdcentralen efter en månad. Trots att hans fru, som själv är läkare sa att detta var ett fall för psykiatrin.

Närsjukvård istället för psykiatrisk öppenvård

Thomas Wejstam har tidigare sagt till SVT Nyheter Halland att det generellt är vanligast att man har kontakt inom den psykiatriska öppenvården.

– Men det går inte att säga att det är fel att man i vissa lägen kan göra den bedömningen att man har en kontakt i närsjukvården i stället, sa chefsläkaren Thomas Wejstam då.

Och trots att han nu väljer att tillsätta en internutredning, kan han fortfarande inte svara på om detta är ett vanlig förlopp för en patient med den här diagnosen.

– Det är svårt att svara på. Vårdförloppet kan variera mycket mellan olika individer och det görs en bedömning i det enskilda fallet. Jag har svårt att uttala mig om det här fallet eftersom jag inte känner till hur händelseförloppet såg ut, säger Thomas Wejstam till Hallands Nyheter.

Ingen anmälan enligt lex Maria

Någon avvikelserapport har inte gjorts i fallet och han har inte tagit ställning till om de kommer att göra en anmälan enligt lex Maria än.

– I det här fallet kommer vi att genomföra utredningen först. Därefter tar vi ställning till en eventuell Lex Maria-anmälan, säger  Thomas Wejstam till Hallands Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granndådet i Onsala

Mer i ämnet